Utorak, 23 Jula

Oštre osude napada na novinare i fotoreportere Al Jazeere i Klixa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Napadači na fotoreportera Klixa i snimatelja Al Jazeere, Kemala Softića i Mirsada Bukvića tokom jučerašnjih protesta bivših boraca u Sarajevu, kako je potvrđeno, krivično će odgovarati zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja tjelesnih povreda. Fizički napad grupe bivših boraca na predstavnike medija, među kojima je najbrutalnija bila izvjesna Esma Turulja, zabilježile su kamere i brojni fotoobjektivi reportera koji su pratili događaj.

Treći napad demobiliziranih boraca na novinarske ekipe

Javnost je ponovo zgrožena činjenicom da su žrtve napada novinari koji mjesecima na terenu prate proteste bivših boraca koji od federalnih vlasti traže određena prava.   

Pristižu brojne osude kolega iz medija iz cijele BiH zbog napada na profesionalni i lični integritet kolega iz Klixa i Aljazeere.

Jučerašnji događaj posebno zabrinjava jer je jedan u nizu incidenata u kojem sudjeluju pojedinci i grupe iz boračke populacije a usmjereni su na novinare koji su radili svoj posao, izvještavali tokom višemjesečnih protesta.

Nedavno je na brutalan način napadnuta ekipa Bljeska tokom blokade saobraćaja na graničnom prijelazu Bijača, a početkom ove godine u Tuzli je napadnut Marko Divković, dopisnik BHT i predsjednik Udruženja BH novinari.

Očigledno je da izostanak adekvatnih kazni za sve dosadašnje napade i prijetnje upućene novinarima u BiH, pojedincima kojima profesionalan i objektivan a ne „navijački“ odnos prema informacijama ne odgovara, šalje poruku da mogu sebi uzeti za pravo da sprječavaju novinare u obavljanju posla, oduzimaju im opremu i fizički ih napadaju.  

Da ironija bude veća, bivši borci su jučer napali također bivšeg borca, Mirsada Bukvića i to istaknutog maloljetnog diverzanta tokom rata, danas profesionanog TV snimatelja, koji među kolegama uživa ugled časnog čovjeka i profesionalca. Bukvić je zadobio povrede kada je pokušao da odbrani kolegu iz Klixa.

Oglasilo se i Udruženje veterana Odreda Policije za specijalne namjene „Lasta“ koji su između ostalog kazali da su „posebno ogorčeni zbog napada na našeg člana Mirsada Bukvića, čovjeka koji je također demobilisani borac. U odbranu naše domovine se uključio kao maloljetnik, bio je diverzant. Čovjek koji je mnoge projekte brojnih udruženja veterana uradio volonterski i sa ponosom. Čestit, porodičan čovjek, koji je danas podmetnuo svoje tijelo da zaštiti kolegu i kao takav sa ponosom možemo reći da smo ponosni što je jedan od nas“, naveli su u reagiranju.

Primjereno kazniti napadače

Iz Udruženja policijskih veterana nadalje navode da su ogorčeni zbog napada „pogotovo kada to rade neki, nazovi, borci u alkoholiziranom stanju i neke pjevaljke. Svjesni smo da određeni dio boračke populacije živi teško i da imaju pravo tražiti svoja prava na legitiman način. Veći broj zahtjeva demonstranata je u skladu i sa našim stavovima. I dio našeg članstva živi teško ali nikome ne pada na pamet da pravi ovakve incidente i razbija automobile. Tražimo da Tužilaštvo i istražni organi urade svoj posao i primjereno kazne aktere današnjeg incidenta jer ako to ne učine mi znamo kako ćemo zadovoljiti pravdu“, zaključuje se u saopćenju.

Nakon napada oglasio se i Upravni odbor Društva novinara BiH, najoštrije su osudili napad na kolege Softića i Bukvića te zatražili sankcije za napadače.

„Najoštrije osuđujemo ovaj čin. Imamo snimke i fotografije napadača i apelujemo na organe unutrašnjih poslova da ih privedu i kazne. Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, nikad ga ne može riješiti na način da napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo“, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Napad na kolege oštro je osudio i Upravni odbor Udruženja BH novinari 

„Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim nasilje nad novinarima; ovo je grubi atak na slobodu izražavanja i direktno ugrožavanje sigurnosti i života novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka. Takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti ovaj napad i poduzeti zakonske sankcije prema Esmi Turulji i svima drugima koji su prijetili novinarima i onemogućavali njihov rad“.

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara uputili su javni protest organizacijama i udruženjima demobiliziranih boraca širom Federacije BiH zbog ponavljanja nasilja nad novinarima i sprečavanje medijskih ekipa da izvještavaju sa protesta.

Sigurnost novinara je obaveza vlasti

Nadalje iz BH novinara navode da “osim što predstavljaju krivično djelo i nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja u demokratskim društvima, ovakvi napadi dovode u pitanje pravovremeno informisanje javnosti u BiH o protestima kao i zahtjevima za zaštitu prava i položaja demobiliziranih boraca Federacije BiH”, navedeno je u saopćenju.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osudila je fizički napad na reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans.

„Organi vlasti imaju obavezu da osiguraju da novinari rade u sigurnim radnim uslovima i da počinioci ovih napada budu procesuirani“, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.