Utorak, 23 Jula

Opći izbori 7. oktobra: Bez izbornih izmjena, u Federaciji u proljeće naredne godine moguć finansijski kolaps

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je Opće izbore za 2018. godinu za nedjelju 7. oktobra.

Izbori su raspisani za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a, te skupštine kantona u Federaciji.

Na biračkom spisku nalazi se 3.381.000 glasača a krajnji rok za registraciju glasača iz inostranstva je 24. juli.

Izbori će koštati 8,5 miliona KM a dio sredstava osigurali su OSCE i Vijeće Evrope.

Izbori su raspisani uprkos činjenici da nema saglasnosti političkih stranaka u BiH o izmjenama Izbornog zakona. Neke od odredbi aktuelnog zakona su u međuvremenu stavljene van snage odlukom Ustavnog suda BiH, koji je još 2016. godine neustavnim ocijenio rješenja za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije.

Kako je danas u Sarajevu pojasnila predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić postojeće stanje je protivno stajalištima OSCE-a o načelima sprovođenja izbora, kojima je utvrđeno kako nije dopušteno mijenjati izborna pravila neposredno prije izbora, međutim, u slučaju BiH ovakvo stanje nije presedan, jer se slično zbivalo i ranije.

Hadžiabdić je naglasila kako ćemo imati ogroman problem ukoliko ne dođemo do zakonskih rešenja koja nedostaju jer bi  Parlament BiH trebao raditi do 7. septembra i do tada može donositi zakone i njihove izmjene.

CIK je po postojećem zakonu obavezan da objavi konačne izborne rezultate do 7. novembra nakon čega treba da uslijedi konstituiranje nove vlasti.  

Kako je istaknula Hadžiabdić, krajnji rok da se nešto riješi je mart 2019. godine, jer bi nakon toga nastupila totalna finansijska blokada u Federaciji BiH.

Ako se donosioci odluka i bez formalnog donošenja izmjena Izbornog zakona dogovore o određivanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije opcija je i da se to prepusti CIK-u koji može donositi podzakonske akte, no Hadžiabdić je upozorila kako bi to značilo preglasavanje unutar ovog tijela s obzirom na različita tumačenja bi li osnova za izbor bio popis stanovništva iz 1991. ili iz 2013. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.