Petak, 14 Juna

Okončan rusko – ukrajinski sastanak, dogovoren nastavak pregovora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Razgovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika završeni su na bjeloruskoj granici, javila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući svoje izvor, a prenio je Guardian.

Novinska agencija Ria citirala je ukrajinskog dužnosnika koji je rekao da će se obje strane vratiti u svoje glavne gradove na daljnje konsultacije, prije učešća u drugom krugu pregovora.

Glavna svrha razgovora bila je rasprava o prekidu vatre u Ukrajini, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dvije strane identificirale su niz prioritetnih tema za koje su “iznesena određena rješenja”, dodao je.

Dvije delegacije pronašle su tačke o kojima bi se mogla postići zajednička stajališta, potvrdio je Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pregovori u ponedjeljak, koji su trajali skoro pet sati, održani su u Bjelorusiji u blizini ruske i ukrajinske granice. Sljedeća runda će se održati na granici između Bjelorusije i Poljske, rekao je Medinski.

Ukrajinsku delegaciju predvodio je ministar odbrane Aleksej Reznikov, a glavni zahtjev bio je hitan prekid vatre i povlačenje svih ruskih vojnika iz zemlje.

Novinska agencija RIA u međuvremenu je objavila uslove ruskog predsjednika Vladimira Putina za završetak rata u Ukrajini.

Prema ovoj agenciji, uslovi su priznanje suvereniteta Rusije nad Krimom, kojeg je 2014. godine anektirala od Ukrajine, demilitarizacija i ono što Rusi nazivaju denacifikacijom Ukrajine i njen neutralan status.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.