Subota, 25 Maja

Ofarbana cijena struje: Nema te cijene koja će pokriti milijardu gubitaka u zavisnim društvima EPBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Apsurd cijele priče o struji je da će ovo donijeti boljitak. To je čista laž. Nema cijene struje koja će “istopiti” milijardu KM gubitaka u zavisnim društvima. Isto tako nema cijene struje koja će pokriti minuse u EP BiH. Građane neće spasiti nikakva štednje. To je glupost. Građani su dotakli dno.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Priča sa cijenom struje je dovedena do apsurda. U stvari, bolje bi odgovarala riječ gađenje. Ružno jeste. Iskreno, gadi mi se propaganda. Nažalost, u cijeloj ulozi su tri Tuzlaka. Dva od tri su na sasvim pogrešnoj strani, bez bilo kakvih referenci da rade ovaj politički posao koji im je dodijeljen. To su resorni ministar energetike i generalni direktor EPBiH. Prije bi se moglo reći da su postali žrtve jedne ružne politike, koja se duže vrijeme vodi u energetskom sektoru.

KOLAČA UMJESTO HLJEBA

Oni koji se sjećaju projekta očuvanja energetskog sektora u ratu znaju pravu istinu. Svjedoka još ima i isti znaju da je očuvan energetski sektor i da je stvorena osnova za njegovu revitalizacija istog.

U nastavku ove priče da ne zaboravim trećeg Tuzlaka koji obavlja funkciju predsjednika Odbora u Parlamentu FBiH. Sve što je ovaj Tuzlak rekao je istina. Rekao je da se problem krije na drugom mjestu i da je priča o tarifnim cijenama besmislena. Priča je besmislena kao i ona iz 2008. godine kada je nastao Koncern EP BiH sa rudnicima kao zavisnim društvima. Priča je besmislena kao što je ova i ovakva priča o tranziciji energetskog sektora. U toj priči nigdje nema zamjenskih rudarskih i termoenergetskih kapaciteta. Zato mi se cijela ova priča gadi kao što mi se gadilo silno rasipanje novca za propagandu tzv. uspješne vlasti. Naime, vlast plaća silnu propagandu narodnim novcem da bi uvjerila taj isti narod  “da mu je dobro”. To je nastavak priče prethodne izvršne vlasti čiji je predsjednik zaglavio u zatvoru. Stoga, u vrhu svih ovih apsurda, ogavnosti i propagande je isplata penzija 4. maja uz obračun korekcije akontacije penzije od 5% sa dodatnih 1,55%. To mu isto dođe sa ovom “ofarbanom” tarifom koja će donijeti “dobrotu” i “blagostanje” kao što je donijela reforma penzionog sistema. Apsurd cijele priče o struji je da će ovo donijeti boljitak. To je čista laž. Nema cijene struje koja će “istopiti” milijardu KM gubitaka u zavisnim društvima. Isto tako nema cijene struje koja će pokriti minuse u EP BiH.  Građane neće spasiti nikakva štednje. To je glupost. Građani su dotakli dno. Ova vlast se ponaša kao engleska kraljica koja je građanima nudila kolače umjesto hljeba.

Sve se svodi na priču da tranzicije i obnovljivih izvora energije nema bez uglja. Sve ostalo je laž i propaganda.

POLITIČKE MARIONETE

Laž je da će građanima biti bolje sa visokim cijenama i malim platama i penzijama. Laž je da je tako na zapadu. Da nije tako najbolje vidimo u kolonama vozila koji odlaze ili dolaze sa zapada. Sve to govori da je problem u nama. Istinu je rekao predsjednik odbora u Parlamentu FBiH. Problem je u onima koji ništa ne kontaju i marionete su jedne pogubne ekonomske politike koja nas može dovesti do toga da uvozima umjesto da izvozimo struju. Na kraju: “Živi bili i vidjeli”; što bi rekao stari Hadži beg.

Stavovi autora izneseni u tekstu su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.