Ponedjeljak, 22 Aprila

Od 14. marta u FBiH na snazi novi Zakon o visini stope zatezne kamate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.K.

Od 14. marta u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu stupa novi Zakon o visini stope zatezne kamate, prema kojem je dosadašnja stopa od 12 posto godišnje smanjena na 10 posto. Zakon je objavljen (6. marta) u Službenim novinama Federacije a odnosi se na dužničko – povjerilačke odnose, ali i u sve druge slučajeve u kojima zatezna kamata nije propisana posebnim zakonom.

Okončana zakonodavna trakavica

Prema novom Zakonu na dugovanja kraća od godinu dana primjenjivat će se konformni način obračuna.

Obračun zatezne kamate prema pravosudnim sudskim rješenjima vršit će komercijalne banke kod koje dužnik ima otvoren transakcijski račun uz naplatu provizije.

Propisano je i da obračunata zatezna kamata ne može biti veća od iznosa glavnog duga.

Obračun zatezne kamate nakon stupanja na snagu ovog zakona vrši se po stopi od 10 posto, a za dane kašnjenja do stupanja na snagu novog Zakona, po ranijoj stopi od 12 posto.  

Podsjećamo, do usvajanja ovog zakona bilo je nekoliko zakonodavnih zahvata.

Vlada FBiH je pokušala enormnim smanjenjem stope zatezne kamate na 0,2 posto na obaveze iz radnog odnosa rasteretiti Budžet FBiH zbog nagomilanih izvršnih presuda po tužbama državnih službenika i namještenika. Međutim, takav potez je istovremeno bio nepovoljan za pomenute i sve druge radnike u FBiH koji su potraživali odštete po tužbama iz radnog odnosa. U decembru 2016. godine donesen je Zakon o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate FBiH kojim je umjesto 12 posto bilo propisano da zatezna kamata iz radnog odnosa iznosi 0,2 posto godišnje. Ustavni sud Federacije BiH je, na zahtjev potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića (DF) kao privremenu mjeru 12. septembra 2017. godine donio Rješenje o privremenom obustavljanju provedbe ovog zakona do donošenja konačne odluke.

Propisi na štetu radnika

Presudom Ustavnog suda BiH 2018. godine utvrđeno je da odredbe spornog zakona nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da su radnici koji imaju pravosnažne presude iz radnog odnosa diskriminirani u odnosu na sve druge povjerioce na koje se odnosi Zakon o visini stope zatezne kamate.

Na koncu je kao kompromisno rješenje, novim Zakonom koji stupa na snagu za pet dana, stopa zatezne kamate sa ranijih 12 na godišnjem nivou, smanjena za 2 posto.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.