Utorak, 23 Jula

Obrazovanje u FBiH: Resor koji kontroliraju kadrovi SDA i HDZ BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tokom posljednja tri mandata u kantonima u FBiH s većinskim hrvatskim stanovništvom, resor obrazovanja kontroliraju kadrovi HDZ-a BiH, a u kantonima s bošnjačkom većinom, uglavnom su ministri obrazovanja iz SDA

Autor: N. Š. – K.

Odgovornost za katastrofalno stanje u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) mogla bi se veoma lako adresirati, nakon analize upravljanja ovim resorom u kantonima samo tokom posljednja tri mandata.

Zanimljivo je da u kantonalnim vladama uprkos tome što koaliciju nerijetko čini više političkih stranaka, resor obazovanja uglavnom dobiju SDA ili HDZ BiH. Čak i kada su resor dobile druge stranke, uvijek su to bile političke stranke koje su u tom mandatu usko sarađivale sa SDA i HDZ BiH. A ko kontrolira resor obrazovanja na nivou kantona gdje se donose ključne odluke, kreira kompletan obrazovni sistem, odlučuje o obrazovnim programima, zapošljavanju brojnih kadrova, regrutiranju stranačkih pristalica i budućih glasača.  

Ministrica Kuna i kruške i jabuke

Analiza stranačkih kadrova koji upravljaju obrazovanjem pokazuje da je pravilo da u kantonima u Federaciji s većinskim hrvatskim stanovništvom o obrazovanju odlučuju kadrovi HDZ-a. Ukoliko je i bilo ministara iz drugih stranaka, opet su to bili kadrovi stranaka s hrvatskim predznakom.

U kantonima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom neprikosnoveni kontrolor resora obrazovanja je SDA, s povremenim mandatima Stranke za BiH, SBB-a, ili SDP-a uglavnom u vrijeme Alijanse za promjene.

Novi ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona je Spahija Kozlić iz SDA. Resorom je i u prethodnom mandatu (2014-2018.) rukovodio njegov stranački kolega Mensur Sinanović. Istina, prije Sinanovića je ministarstvom rukovodio kadar SDP-a Mirko Trifunović, ali koji je mandat naslijedio opet od SDA-ovca, Srete Tomaševića.

HDZ BiH je u novoj Vladi Srednjobosanskog kantona (SBK) dobio ministra obrazovanja, znanosti, kuture i sporta, odnosno ministra Bojana Domića. I prethodna dva mandata je HDZ BiH kontrolirao obrazovanje. Prije Domića ministrica je bila Katica Čerkez, a prije nje je Vlada SBK tri puta mijenjala sastav, pa ipak u dva navrata je ministrica obrazovanja bila Greta Kuna, također iz HDZ-a BiH.

Ministricu Kunu je šira javnosti svojevremeno upoznala zbog izjave u kojoj je govoreći o segregaciji u školama, bošnjačku i hrvatsku djecu uporedila s “kruškama i jabukama koje ne treba miješati”.

Kanton 10 još čeka imenovanje Vlade pa je na čelu Ministarstva znanosti, kulture i sporta još uvijek Petar Galić iz HDZ-a BiH. Prethodno je na čelu ministarstva, pola mandata ( jer je 22 mjeseca kasnilo formiranje vlade) bila Gordana Cikojević iz HDZ-a 1990.

U Bosansko – podrinjskom kantonu Goražde, još uvijek “stari” ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport je Damir Žuga iz Stranke za BiH, a mandat prije Žuge imala je Alma Delizaimović iz SDA. Tokom rekonstrukcije ove kantonalne Vlade 2013. godine, za ministricu  je imenovana Azra Kuljuh iz SDP-a. Ona je na čelu ministarstva zamijenila Sevdu Popović iz Stranke za BiH.

Tri uzastopna mandata za SDA

Tri prethodna mandata u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (HNK) obrazovanjem rukovode kadrovi iz SDA. Još uvijek aktuelnom ministru Rašidu Hadžoviću je to drugi mandat, a prije njega je funkciju ministra obnašao njegov stranački kolega Zlatko Hadžiomerović.

Ružica Mikulić iz HDZ-a BiH je aktuelna ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), a u tom je resoru bila ministrica i tokom prethodnog mandata (2014. – 2018.). Prije Mikulićke je funkciju ministra obavljao Mario Bušić, također kadar HDZ-a BiH.

Na čelu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je Zineta Bogunić iz Naroda i pravda (NiP). Podsjetimo, NiP je nakon razlaza sa SDA osnovao njihov dugogodišnji kadar Elmedin Konaković.

Prethodni mandat 2014.-2018.  na čelu ministarstva bio je SDA-ovac Elvir Kazazović, a tokom mandata prije Kazazovića smijenila su se tri ministra, Emir Suljagić (u vrijeme ministarske pozicije bio je član SDP-a), Fahrudin Oručević iz SDP-a, a potom Damir Marjanović, danas član Naše stranke a u vrijeme ministarske pozicije bio je nestranački kandidat.

Kako u Tuzlanskom kantonu (TK) nije formirana nova Vlada još uvijek aktuelni ministrar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK je Zlatan Muratović iz SBB-a. Prethodni mandat (2010.- 2014.) funkciju ministra obavljao je Mirsad Kunić iz SDA.

Ana Andrić iz HDZ-a BiH je novioimenovana  ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog kantona. Prethodni mandatni period također je radila u kantonalnom Ministarstvu prosvjete. Prije Andrićke je ministar bio Ivo Jelušić iz HDZ-a 1990, ali je mandat ranije dobio HDZ BiH i njihov ministar Mario Pejić, odnosno nakon Pejićeve smjene, također HDZ-ovac  Drago Kopić.  

Česte rekonstrukcije Vlade u USK

U oktobru 2018. godine smijenjena je bivša i imenovana privremena Vlada Unsko-sanskog kantona (USK). Za ministra obrazovanja imenovan je Damir Omerdić iz Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak). Na kantonalnom nivou Pomak koalira sa A-SDA.

Omerdićev prethodnik bio je Adis Muharemović iz SDA (imenovan 2015 – te), a tokom 2017- te su zbog nekoliko rekonstrukcija Vlade, u određenim periodima ministarstvom rukovodili i Muhamed Ramić i Sanela Ćenanović, kadrovi SBB-a. U prethodnom mandatu ministar obrazovanja USK bio je i kadar SDP-a, Dario Jurić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.