Utorak, 23 Jula

Obećavajući prvi rezultati američkog testiranja vakcine protiv COVID -19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autorica: Maida Varga

Američka biotehnološka kompanija MODERNA objavila je prve pozitivne preliminarne kliničke rezultate (link) za prvu fazu ispitivanja vakcine protiv COVID-19, pod nazivom mRNK -1273. U prvoj fazi studije koju predvodi Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti SAD-a (dio Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a), podaci govore da je zabilježen odgovor imunološkog sistema kod zdravih volontera.

Završna ispitivanja počinju u julu

Ukupno su testirane tri grupe po 15 zdravih volontera, dobi od 18 do 55 godina. Istraživanja su rađena sa tri različite doze vakcine: 25 mikrograma,100 mikrograma i 250 mikrograma. Imunološki odgovor, odnosno stvaranje antitijela kod doza od 25 mikrograma i 100 mikrograma, zabilježen je nakon primanja dvije doze, 43. dan nakon primanja vakcine, dok je kod doze vakcine od 250 mikrograma imunološki odgovor zabilježen 29. dan nakon prve doze.

Kod ispitanika koji su primili dozu od 25 mikrograma, 43. dana nivo antitijela u organizmu je bio isti kao u uzorcima krvi ljudi koji su se prirodno oporavili od COVID-19. 

Kod ispitanika koji su primili dozu vakcine od 100 mikrograma, 43. dan nakon primanja prve doze vakcine, nivo antitijela je bio značajno veći nego kod osoba koje su se oporavile od COVID -19.

U ovom trenutku su podaci o neutralizirajućim antitijelima dostupni samo za 4 ispitanika koji su primali dozu vakcine od 25 mikrograma i 4 ispitanika koji su primili dozu od 100 mikrograma.

Za ostale ispitanike, iz te grupe ispitanika, rezultati još uvijek nisu dostupni.

U narednim fazama eksperimentirat će se sa dozama vakcine koja je adekvatna u borbi protiv SARS-CoV-2.

U drugoj fazi ispitivanja vakcine vršit će se u dozama od 50 mikrograma i 100 mikrograma, dok će se u trećoj fazi, koja treba da počne u julu 2020. godine, ispitivanja vršiti u dozama između 25 mikrograma i 100 mikrograma.

Prema riječima vodećih medicinskih stručnjaka te kompanije, vakcinacija sa mRNK-1273 dovodi do imunološkog odgovora koji odgovara imunološkom odgovoru kod prirodne infekcije virusom SARS CoV -2.

Studija na miševima je pokazala da je vakcinacija sa mRNK -1273 spriječila repliciranje virusa u plućima ispitivanih životinja koje su bile zaražene sa SARS CoV -2. Rezultati ispitivanja na miševima su u skladu sa rezultatima prve faze ispitivanja na zdravim volonterima. 

Spremni za završnu fazu istraživanja

Stephane Bencel, direktor kompanije MODERNA rekao je da će se nakon današnjih pozitivnih preliminarnih podataka iz prve faze ispitivanja i pozitivnih rezultata ispitivanja vakcine na miševima, tim kompanije fokusirati na to da što je prije počnu treću fazu istraživanja u julu.

Ukoliko budu uspješni, podnijeće zahtjev za dobijanje dozvole za proizvodnju vakcine.

Inače, sva dosadašnja predviđanja govore o razvoju vakcine protiv COVID -19 najranije krajem 2020. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.