Četvrtak, 13 Juna

Novalić o epidemiološkoj situaciji: Ponovo imamo problem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog posljedica pandemije virusa Covid -19 na zdravlje stanovništva, federalni premijer Fadil Novalić je danas u Sarajevu organizirao sastanak s predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, premijerima kantona, te čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite. Razgovarali su o aktuelnoj situaciji i daljnjim aktivnostima na prevenciji širenja virusa.

Autor: Megafon.ba

Federalni premijer Fadil Novalić je nakon sastanka kazao da je u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od dva i po mjeseca kada je proglašena prirodna nesreće bilo 1.082 zaraženih i 39 umrlih, aktivnih slučajeva je bilo 87.

“Tada smo konstatovali da smo pobijedili koronu. Ispostavilo se da je greška, pa smo govorili da će oslabiti virus, što se se nije desilo. Dva i po mjeseca poslije, dakle ponovo u istom vremenskom intervalu imamo 8.478 zaraženih, dakle osam puta više u istom vremenskom periodu, umrlih imamo 201, aktivnih slučajeva 513. To govori da ponovo imamo problem”, rekao je Novalić.

Federacija će dio aktivnosti da preuzme na sebe ali, kazao je Novalić, kantoni treba da krajnje ozbiljno preuzmu na sebe druge obaveze.

Sve više umiru mladi ljudi

“Mi ćemo na prvoj sjednici Vlade FBiH donijeti određene mjere jer radi se o opasnoj bolesti. Tako ćemo donijeti naredbu da se aktiviraju sve bolnice kao izolatoriji. Neke mjere ćemo preraditi da bude lakše kantonima. Uspostavit ćemo jednu bazu podataka sa kantonima”, kazao je Novalić.

Pomoćnik ministra zdravlja Goran Čerkez kazao je da su razmijenili informacije sa čelnim ljudima kantona, identificirali probleme.

“Prije svega u dostavi i ažuriranju podataka koji su potrebni, zatim kada je riječ o ljudstvu. Pozvali smo ih da prate provođenje mjera donesenih sa nivoa FBiH i da prate epidemiološku situaciju i da donesu dodatne mjere kada govorimo o specifičnim situacijama. Neki kantoni su to već uradili poput KS oko okupljanja, BPK oko zabrane upotrebe nargila u ugostiteljskim objektima. Policija i inspekcija je do sada djelovala više savjetodavno a to očigledno nije dalo rezultate. Očekujemo da se u narednom periodu krene vrlo jasno prema onima koji to krše, jer oni ugrožavaju i cjelokupni sistem”, rekao je Čerkez.

On je kazao da je najviše oboljelih od 22 do 45 godina. Smrtnost je najviše izražena u godinama iznad 55 godina.

“Ali imamo sve više mladih koji umiru. To ne smijemo dozvoliti. Svi moramo biti svjesni da je ovo ozbiljna stvar kojoj nisu mogli odgovoriti ni najveći evropski sistemi. Ovo više nije kriza jer mi jednostavno živimo sa ovim virusom i moramo se naučiti da se štitimo i da štitimo druge”, naveo je on.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da su sve oči uprte u inspekcijske i policijske organe, jer se neće ići sa restriktivnijim mjerama. On je kazao da će inspekcijski organi pojačati nadzor i napraviti bolju koordinaciju sa drugim institucijama.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.