Utorak, 21 Maja

Ništa od reformi, vlast ima jedini cilj da opet bude vlast       

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović        

Raspodjela sredstava iz Budžeta FBiH od 50 milona KM je signal da lokalne zajednice počnu da ” pumpaju” novac. U svemu tome bude i neke vajde. Kako kome. Bez reda. Time se narušavaju osnovna pravilo fiskalnog federalizma o vertikalnom i horizontalnom izravnjavanju. 

U čemu je onda problem?

VEZANI TEKST:  Vlada FBiH: 50 miliona za projekte općina i gardova, uskoro javni poziv

Jednostavno u onome što čini osnovu fiskalnog federalizma. To je nauka. Time se niko ne bavi. Isti slučaj je sa tzv. fiskalizacijom što u prevodu znači sistem plaćanja dažbina. Istu je nemoguće provesti kada ne postoji sistem. Sistem se urušava od strane vlasti. Zato reforme nikome nisu potrebne. Fiskalni federalizam podrazumjeva sistem. Ovako se javnim novcem kupuje vlast.

Idu lokalni izbori. Vlast  ima jedini cilj da opet bude vlast.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.