Subota, 22 Juna

Nedovršeni poslovi u CIK-u: jedinstveni izborni informacioni sistem ne funkcionira iako su softveri davno kupljeni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bivši sastavi Centralne izborne komisije BiH nikada nisu okončali uspostavu JIIS-a i GIS-a, neophodnih za efikasnije prikupljanje i obradu izbornih podataka, mada je navac za projekat osiguran prije deceniju

Autor: M.V.

Skoro deceniju traje uspostava Jedinstvenog izbornog informacionog sistema (JIIS) i Geoinformacionog sistema (GIS) Centralne izborne komisije Bosne i Hecegovine!?

Za projekat je 2010. godine osigurano 3,3 miliona KM. Softveri su kupljeni ali još uvijek nisu u funkciji a oba sistema neophodna su infrastruktura za efikasnije prikupljanje i razmjenu podataka.

Brz podataka iz Republike Srpske

Na ovaj višegodišnji problem upozorili su revizori Ureda za reviziju institucija BiH u najnovijem izvještaju za CIK BiH, objavljenom ovih dana.

Revizori navode da CIK ni u 2019. godini nije u potpunosti okončala višegodišnji kapitalni projekat – JIIS, za koji je budžetom za period 2010. – 2012. godinu odobreno 3.255.147 KM.

Realizacije ovih sredstava u budžetskoj godini (2019.) nije bilo, navode revizori.

Centralna izborna komisija BiH je u decembru 2019. godine, odnosno u januaru 2020. godine, zaključila ugovor za izradu softvera za vođenje izborne administracije (19.773 KM) i ugovor za nadogradnju softvera za vođenje Centralnog biračkog spiska (12.987 KM). Ugovorima je definisano da je  juni 2020. godine krajnji rok za završetak posla.

I pored činjenice da realizacija projekta JIIS kasni sedam godina, u revizorskom izvještaju konstatovano je da je postupak nabavke preostalih usluga, izrade i nadogradnje softvera, započet tek u avgustu 2019. godine, iako su sredstva za tu namjenu bila operativna početkom godine.

U CIK-u ni u 2019. godini nisu osigurali preuzimanje elektronskih podataka o biračkim mjestima iz bh. entiteta Republika Srpska.

Na osnovu zaključenog ugovora o nabavci softvera Geoinformacioni sistem (GIS), CIK je u 2018. godini izvršila preuzimanje GIS softvera sa licencama nabavne vrijednosti 323.505 KM.

Elektronski podaci o biračkim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu su preuzeti i mogu da se koriste u softveru. S obzirom na to da podaci iz RS-a nisu preuzeti, GIS i dalje nije funkcionalan.

Garantni period od dvanaest mjeseci koji je podrazumijevao osiguranje stalne podrške i besplatno otklanjanje grešaka u sistemu je istekao, a u CIK -u BiH softver nisu ni počeli koristiti.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.