Petak, Decembar 9

Naši paradoksi: Vlast u TK odredit će političke stranke koje imaju samo dva mandata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U politici je sve moguće pa će zato biti zanimljivo pratiti slijed pregovora o novoj parlamentarnoj većini u TK, kantonu u kojem je u posljednjoj deceniji „rok trajanja“ vlada uglavnom nekoliko mjeseci.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Kako vrijeme odmiče, u Tuzlanskom kantonu je sve manje onih koji se mogu zakleti da znaju ko će formirati vlast, SDA ili SDP BiH kao nosioci koalicije, mada i jedni i drugi vjeruju da su korak do toga. Kako i jednima i drugima nedostaje ruku za parlamentarnu većinu i jedni i drugi su oči uprli u Stranku za BiH i Socijaldemokrate BiH (SD BiH), političke stranke koje su osvojile po dva mandata.

U najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, Stranka za BiH je za Skupštinu TK osvojila 10.623 (5,43%) a SD BiH 8.037 (3,99 %) glasova.

Vezani tekst:

Skopljak: Naredne sedmice bit će jasno ko će formirati vlast u TK, SDA ili SDP BiH

Obje političke opcije sa najviše osvojenih mandata za Skupštinu TK imaju svoje razloge da vjeruju da će se Stranka za BiH i SD prikloniti baš njima, međutim, stvari su krenule potpuno drugim pravcem.

ČAST JE ČAST A VLAST JE VLAST

I prije objave konačnih izbornih rezultata za Skupštinu Tuzlanskog kantona bilo je jasno da je SDA osvojila najviše mandata. Međutim, kao ni u brojnim drugim kantonima u Federaciji, ne znači to po automatizmu da će i formirati vlast. Nadaju se da hoće, sa dosadašnjim koalicionim partnerima.

SDA ima 13 mandata, DF 4 i navodno su već dogovorili zajednički rad. Zajedno imaju 17 mandata i nedostaje im još jedna ruka u Skupštini TK. Vjeruju kako će je osigurati u Stranci za BiH i SD-u, političkim strankama koje su osvojile po dva mandata.

(Izvor: CIK BiH)

Nedugo nakon prvih rezultata izbora razgovarali su sa predstavnicima kantonalnih organa obje stranke i navodno im je načelno rečeno kako će sve ići planiranim pravcem. Čekao se samo signal iz vrha stranaka.

Iz SDP-a BiH su također, nedugo nakon održavanja izbora saopćili da i oni mogu imati parlamentarnu većinu, naravno, računajući na Stranku za BiH i SD, jer SDP ima 8 mandata te uz PDA (3), Narod i pravdu (2) i Našu stranku (1), imaju ukupno 14 mandata što nije dovoljno za parlamentarnu većinu.

Početkom ove sedmice je zasjedao KO SD-a kojem je prisustvovao i predsjednik SD BiH Enver Bijedić. Zbog konteksta iz kojeg je izrasla ova „mlada“ politička stranka, formirana iz redova bivših SDP-ovaca, malo bi se ko usudio prognozirati da bi mogli koalirati sa SDP-om te je SDA već trljala ruke. Međutim, šutnja u javnosti koja je uslijedila nakon sastanka vrha SD-a mogla je dijelom nagovijestiti da stvari ne idu onako kako se vjerovalo.

Krajem sedmice je u Tuzlanskom kantonu boravio Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH i taj je sastanak pratila šutnja u javnosti. Nije bilo zvaničnih izjava niti velikih najava i izjava.

Vjerovalo se kako će nakon pomenutih sastanaka sa stranačkim ljudima u Tuzli, već ove sedmice biti poznato s kim će u vlast i Stranka za BiH i SD.

Međutim, desilo se nešto na što je malo ko računao.

Iako imaju tek po dva mandata, jasno je da su svjesni koliko njihova naklonost u novoj parlamentarnoj većini znači te je očekivano da imaju određene zahtjeve. Međutim, nije se očekivalo da dvije stranke najprije dogovore međusobnu saradnju te da tek onda, tako osnaženi kao stranački blok, krenu u pregovore o sudjelovanju u vlasti.

Bijedić je ovih dana demantirao medije koji su objavili informaciju da sudjelovanje u novoj parlamentarnoj većini uslovljava navodno premijerskom funkcijom u kantonu. Ne zna se precizno koji je najvažniji zahtjev Stranke za BiH, ali se može pretpostaviti da ni SDA koja je na proteklim izborima dobila najveću podršku glasača, niti SDP koji ima dobru osnovu da uz pomoć nekoliko političkih stranaka također formira vlast, ne žele da se odreknu liderske pozicije i bilo kome ustupe, primjera radi, premijersku funkciju ili važne resore u izvršnoj vlasti, odnosno, drugim institucijama i ustanovama u Tuzlanskom kantonu.

U POLITICI JE SVE MOGUĆE

SDA smatra da je velika izborna podrška zapravo nagrada građana za sve što su uradili za premijerkog mandata SDA-ovog Irfana Halilagića. U SDP-u opet smatraju da mogu bolje od sadašnje vlasti i da bi se trebali vratiti na tron nakon smjene njihove vlade u februaru ove godine, koju je predvodio Kadrija Hodžić.

U politici je sve moguće pa će zato biti zanimljivo pratiti slijed pregovora o novoj parlamentarnoj većini u TK, kantonu u kojem je u posljednjoj deceniji “rok trajanja“ vlada uglavnom nekoliko mjeseci.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.