Utorak, 23 Jula

Nakon bure u KCUS-u i ulaska tužilaca u Covid odjel, objavljen i javni poziv za nabavku kisika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poziv dobavljačima objavljen dan nakon hitnog sastanka Izetbegović i ministra Vranića, nakon ulaska u prostorije KCUS-a tužilaca i SIPA-e zbog informacija koje su objavljene u medijima o kineskim respiratorima koje je nabavila firma „Srebrena malina“, navodno neadekvatnim za korištenje u intenzivnoj njezi i za podršku teško oboljelima od COVID-19.

Autor: N.Š.K.

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) danas je objavio poziv za nabavku, isporuku i distribuciju medicinskih i tehničkih plinova. Cijena plinova ne bi trebalo da iznosi više od 800.000 KM bez PDV-a. Rok za dostavu dokumentacije dobavljačima je 6. maj u podne tako da će, s obzirom na procedure, rok za žalbu, potpisivanje ugovora, realizaciju ugovora i ostalo, posao nabavke kisika sigurno potrajati do sredine godine.  

Pres konferencije, saopćenja, javni pozivi za nabavke

Zanimljivo je, međutim, da je poziv za nabavku objavljen samo dan nakon burnih dešavanja vezanih za KCUS, za nadležne institucije u KS, medije i javnost uopće.

Jučer je, podsjetimo, sazvan hitan sastanak direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović sa ministrom zdravstva KS, Harisom Vranićem, a nakon što su u medijima objavljene informacije da kineski respiratori koje je nabavila firma „Srebrena malina“ navodno nisu adekvatni za korištenje u intenzivnoj njezi te da mogu biti opasni po zdravlje i život pacijenata.

Nakon sastanka je Izetbegović održala konferenciju za medije a isti dan, u poslijepodnevnim satima, u prostorije KCUS-a ušli su kantonalni tužioci i djelatnici SIPA-e.

Održavanje silosa za kisik u KCUS-u (Foto: Facebook S. Izetbegović)

Istina, s KCUS-a su ranije upozoravali da klinika ostaje bez kisika potrebnog za pacijete koji se liječe od COVID-19.

Na svom Facebook profilu je direktorica KCUS-a 20. marta objavila i vijest da je KCUS počeo radove za postavljanje još jednog silosa za kisik na Koševu, te pomenuta nabavka može da ima veze sa započetim aktivnostima a datum raspisivanja poziva dobavljačima može da bude i samo koincidencija.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.