Utorak, 23 Jula

Najavljena kazna za sarajevskog taksistu koji je iz vozila izbacio dijete sa simptomima autizma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je 31. maja vozač Sarajevo taxija brutalno izbacio iz vozila majku i njenog sina koji ima simptome iz autističnog spektra, jer mu se nije svidjelo ponašanje djeteta, uslijedila je burna reakcija građana na društvenim mrežama i podrška majci i djetetu zbog sramotnog postupka taksiste. Iz firme Sarajevo taxi su na svojoj Facebook stranici objavili izvinjenje i najavili sankcije za vozača.

Slijedi disciplinski postupak

„Sarajevo Taxi se izvinjava gospođi Zlatiborki Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer (31. maja op.s) a u kojoj je učestovao vozač koji je član našeg udruženja. Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju i nad njim će se provesti disciplinski postupak.

Riječ je o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz autističnog spektra, i nije znao kako da reaguje u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se dešavale tokom vožnje, pa je iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se izvinjava“.

Nadalje u saopćenju koje su objavili na svojoj Facebook stranici kažu da će organizirati edukaciju za vozače kako bi preduprijedili ovakve situacije.

„Protiv vozača će biti proveden disciplinski postupak i bit će kažnjen u skladu sa statutom, ali nam nije cilj puko kažnjavanje nego želimo da preduprijedimo ovakve situacije kroz edukacije da se ovo više ne ponavlja“, kaže se u saopćenju Sarajevo taxija.

Raakcija je uslijedila nakon što se ugledna univerzitetska profesorica Popov -Momčinović žalila na postupak taksiste a o čemu je na svom Facebook profilu objavila potresne statuse o situaciji u kojoj se našla sa svojim sinom.

„Taksista izbacio Luku i mene, jer je dva puta vrusnuo. Rekla mu da ima autizam čim smo ušli da zablokira vrata i izvinula se, a on šta ću Vam ja“.

 „Taksisto Sarajevo Taxi s brojem ***, šta Vas je to moje dete uvredilo, šta je uradilo. Ono je dete bez broja, još jedno od nebrojenih deteta s autizmom i teškoćama kojima se prava rado i olako krše, a Vi bar imate broj i licencu a on je izgleda nema. Kad smo ušli u Vaše cenjeno vozilo, rekla sam da je dete s autizmom. Žao mi je ako Vas je njegov vrisak poremetio u vožnji, a Vi ste profesionalac i do ovog susreta s Vama nisam nikad doživela, ovakvo poniženje! Naprotiv, nailazila sam na razumevanje i hvala tim nebrojenim profesionalcima i očevima. Susretala sam se sa divnim taksistima koji su govorili imam i ja dete, ne brinite, gospođo! Bila je špica i Vi ste s pravom i eto s mojim razumevanjem nervozni, a zar nismo svi nervozni.

Popov-Momčinović: „Nadam se da vam se isplatilo“

Na Vašu preglasnu novokomponovanu glasnu muziku se nisam žalila. Da li Vam je moje dete oštetilo auto ili slično, malo je lupilo o prozor Vašeg auta, pa da ga izbacite na vetru a oblaci se spuštali nisko s pretnjom još jednog pljuska! Ali ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke. Vožnja prekinuta je plaćena i dok ste po džepovima tražili marku kusur, i čekali podobne mušterije a već su bili na proširenju, nadam se eto da Vam se isplatilo i da će Vam se isplatiti!“

Brojni građani su putem društvenih mreža osudili sramotan čin taksiste a majci i djetetu pružili podršku i ohrabrenje da ovakve postupke prijave jer ne smiju ostati nekažnjeni.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.