Nedjelja, 21 Aprila

Možete ostati bez ovjerene zdravstvene knjižice čak i uz plaćene doprinose

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslodavci u Federaciji, iako godinama elektronskim putem mogu prijavljivati i odjavljivati uposlenike,  identične  prijave moraju ponovo i u papirnoj formi dostaviti Poreznoj upravi Federacije BiH (PUFBiH) na ovjeravanje. Sve dok to ne učine za Zavod zdravstvenog osiguranja te prijave praktično ne postoje. Uposlenik dolazi u situaciju da, iako mu je poslodavac uredno izmirio doprinose, ne može ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

Dvostruki posao

Na Megafonov upit Poreznoj upravi Federacije ovakve su situacije obrazložene nepostojanjem Zakona o elektronskom potpisu.

S obzirom da još uvijek nije donesen Zakon o elektronskom potpisu svako pravno ili fizičko lice koje elektronski vrši unos prijava i odjava osiguranika dužno je nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave Federacije BiH dostaviti i u papirnoj formi Obrazac JS 3100 – Prijava/ promjena/odjava osiguranja, odgovoreno je iz PU FBiH.

Nadalje pojašnjavaju da su originalne prijave za upis u Jedinstveni sistem, ovjerene i dostavljene u dva primjerka, jedine na osnovu kojih se unose podaci u bazu podataka koju Porezna uprava proslijeđuje vanbudžetskim fondovima na njihovu daljnju upotrebu.

Samo na osnovu dostavljene prijave Porezna uprava obrađuje i potvrđuje elektronsku prijavu koju je unio poslodavac i onda je vidljiva vanbudžetskim fondovima kod kojih uposlenici tek onda mogu ostvariti prava, između ostalog, po osnovu zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Podsjetimo, informacioni sistem u PU FBiH funkcionira godinama, ali je Vlada Federacije BiH tek početkom ovog mjeseca utvrdila Nacrt Zakona o elektronskom potpisu FBiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.