Četvrtak, 13 Juna

Ministar Košarac: Turizam je pokretač bh. ekonomije – šansa za oporavak kroz USAID-ov projekat razvoja održivog turizma u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) je, sudjelujući danas na vebinaru uoči oficijelnog pokretanja novog USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, vrijednog 20 miliona dolara, pozdravio projekat i naglasio da je turizam jedan od pokretača bh. ekonomije.

Oporavak turizma nakon pandemije

Riječ je o petogodišnjem projektu u koji će biti uključen i javni i privatni sektor.

Osim razvoja turističkog sektora, ciljevi ovog USAID-ovog projekta uključuju promociju očuvanja prirode, podršku malim poljoprivrednim proizvođačima, obrtima za proizvodnju rukotvorina, te certifikaciju prepoznatljivih ili tradicionalnih kulinarskih i poljoprivrednih proizvoda u ruralnim područjima.

Ministar Košarac istakao je da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, s potencijalom razvoja i u ruralnim područjima u zemlji.

„Imajući u vidu da je u BiH stopa rasta turističkih dolazaka u periodu od 2010. do 2019. godine porasla za čak 250 posto, a od 2017. do 2019. godine za 25 posto, do pojave pandemije COVID-19 bilježimo jednu od najvećih stopa rasta stranih turista u zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, pandemija COVID-19 u potpunosti je osujetila trend rasta turizma u BiH, a povratak na nivo prije krize još nije postignut, uprkos nastojanjima nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da određenim ekonomskim mjerama doprinosu saniranju negativnih efekata pandemije na turistički sektor.

Pad noćenja stranih turista 80 posto

„Negativni efekti korona virusa na turizam nastupili su odmah, posljedice su kompleksne, a oporavak će biti dugoročan. Cjelokupna situacija će sigurno ostaviti dubok trag na strukturu turističke industrije i zahtijeva sveobuhvatan pristup u rješavanju nastalih problema, kao i proaktivan pristup ublažavanju težih posljedica u budućnosti“, upozorio je ministar Košarac i da je pad noćenja stranih turista od preko 80 posto vrlo zabrinjavajući.

On je naveo da u postojećoj krizi institucije na svim nivoima vlasti u BiH moraju prepoznati šansu i uz pomoć međunarodnih partnera otvoriti veće i rastuće mogućnosti za promociju turističkih potencijala zemlje među turistima i investitorima, u cilju boljeg pozicioniranja na međunarodnom tržištu, porasta prihoda, te očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost Ambasadi SAD u BiH i USAID-u na kontinuiranoj podršci projektima koji privredu u BiH čine konkurentnijom.

Iskoristiti šansu i pomoć USAID-a

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poseban značaj daje koordinaciji, sa naglaskom na stalnu uključenost svih nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, kontinuiranu razmjenu informacija i što značajniju podršku onima koji su pretrpjeli najveće gubitke u prethodnom periodu.

„Period iza nas donio je probleme, dok je period ispred nas pun izazova. Za turizam su ti izazovi posebno izraženi, a na svima nama je da iskoristimo sve raspoložive kapacitete, ljudske, materijalne i tehničke, da slabosti pretvorimo u snage, a prijetnje u šanse“, kazao je ministar Košarac.

(Izvor: MVTEO BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.