Četvrtak, 13 Juna

Migranti u Tuzli prepušteni sebi: Još uvijek nema sistemskog rješenja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Više od tri mjeseca je prošlo od ideje da se migranti na području Tuzlanskog kantona smjeste u bivšu kasarnu Ljubače kod Živinica. Tadašnja ideja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izazvala je protivljenje dijela lokalne vlasti i javnosti a nedugo nakon toga su iz Federalne uprave civilne zaštite potvrdili da područje oko kasarne nije sigurno zbog mina.

Pomažu udruženja i volonteri

Jedina inicijativa da se migranti sklone od zime, s prostora Autobuske i željezničke stanice gdje su boravili u šatorima, bila je projekat udruženja Pomozi.ba koji su isposlovali boravak dijela migranata u jednom lokalnom motelu. Međutim, da li će migranti i nakon zime moći da borave u tom smještaju zavisi od novca kojeg udruženje uspije prikupiti.

Migranti na Autobuskoj stanici Tuzla, decembar 2019. (Foto: Megafon)

Prema nekim podacima u Tuzli boravi više od 300 migranata a ovaj je grad svakodnevno tranzitna ruta kojom pristižu iz Srbije.

Povremeno volonteri iz Tuzle, Sarajeva, Banje Luke te predstavnici međunarodnih organizacija pomažu migrantima ali sistemskih akcija da se njihov status u TK, odnosno Tuzli riješi, od zvaničnih institucija nije bilo.

U međuvremenu se dio migranata vratio ili su novopridošli ponovo postavili šatore na Autobusku stanicu a određeni broj boravi u privatnim smještajima.

Svakodnevno pored semafora, na parking i drugim prometnim javnim prostorima migranti prodaju maramice.

Sve češće se može vidjeti i prizor poput onog na naslovnoj fotografiji, migranti se sa torbama kreću u grupama, traže smještaj ili žele putovati dalje, izvan Tuzlanskog kantona.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.