Petak, 14 Juna

Migranti igrali kriket na tuzlanskom stadionu Tušanj i izložili svoje kreativne radove

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Svjetski dan izbjeglica, na gradskom stadionu u Tuzli odigrana je prva kriket utakmica između migranata i lokalnog stanovništva. Postavljena je i izložba kreativnih radova nastalih tokom radionica psihosocijalne pomoći za migrante koji borave u sigurnim kućama u Tuzli.

Autor: N. Š. K.

Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ, Caritas BiH, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Humanitarna organizacija Merhamet i Udruženje Snaga žene, u okviru projekta Catholic Relief Servicea (CRS), „Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini“, od decembra 2019. godine vode dvije sigurne kuće za migrante u Tuzli.

Migrantima u Tuzli nabavljena i oprema za kriket (Foto: Megafon)

Njima su u dva centra osigurani hrana i vešeraj a socijalni radnici i pedagozi pružaju im psihosocijalnu podršku kroz kreativne radionice i razgovore.

Želi mlade Tuzlake učiti da igraju kriket

Kroz aktivnosti u sigurnim kućama nastala je i zbirka radova izložena danas na Tušnju ali i ideja za kriket utakmicu, jer je jedan od stanara sigurnih kuća i Pakistanac Shaban Ali Asghar, nekadašnji profesionalni igrač kriketa. On je trenutno angažiran i kao prevodilac u PUŽ-u.

Asghar želi da oformi kriket tim te da djecu u Tuzli uči kako da igraju kriket.

„Ovo je za nas prilika da se podsjetimo na stvari koje smo ostavili iza sebe. Mene podsjeća na prve utakmice kriketa koje sam gledao sa ocem, na prvo bacanje koje me brat učio, na moje prijatelje i moj Pakistan. Danas se osjećam sigurnim, okružen svima vama koji nas čuvate, osjećam kao da sam dio porodice“, kazao je Asghar novinarima uoči utakmice.

Danijel Vasilj, projekt menadžer PUŽ-a kazao je da su migrantima nabavili i opremu za kriket.

 „Misija CRS-a je pružanje pomoći ljudima u nevolji, ali istovremeno je važno da ranjivim grupama vratimo osjećaj dostojanstva. Nadamo se da ćemo im danas pružiti makar mali osjećaj doma“, kazala je Joanna Heil, predstavnica CRS-a za BiH.

Kroz CRS-ov projekat tuzlanski Merhamet osigurava tople obroke za migrante u sigurnim kućama, a Caritas Bosne i Hercegovine preko Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasa biskupije Banja Luka usluge vešeraja u Tuzli i Bihaću.

Kreativni radovi migranata nastali tokom radionica za psihosocijalnu pomoć (Foto: Megafon)

Psihosocijalnu podršku kroz edukativne i okupacione aktivnosti pruža im Udruženje Snaga žene, te im tako pomažu da se lakše nose sa poteškoćama.

Važno je da se ne osjećaju odbačenima

„Potraga za novim, boljim i sigurnijim životom, daleko od obitelji i zemlje porijekla jedan je od najtežih životnih puteva na kojem se čovjek može naći. Veoma je važno da se oni koji su se našli na tom putu ne osjećaju sami i odbačeni“, kazala je dr. Branka Antić Štauber, direktorica Snaga žene.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica postavljena je i izložba radova koje su naslikali i izradili korisnici dvije sigurne kuće u okviru terapeutskih radionica.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.