Ponedjeljak, 22 Aprila

Memorijalni centar Potočari prikuplja fotografije žrtava genocida u Srebrenici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Memorijalnog centra pozivaju porodice žrtava genocida da ustupe porodične fotografije ubijenih kako bi bile pohranjene u Centru i za buduće generacije imale historijsku važnost.

Autor: N.Š.K.

Naslovni kolaž fotografija nastao je iz porodičnog albuma Munire Mehmedović, majke kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijeno pet sinova.

U ovoj porodici više nema muških potomaka.  

Genocidna namjera bila je i nestanak muške populacije

Munira Mehmedović je prije rata živjela u naselju Pale na području opštine Srebrenica. Njen suprug Osman umro je 1986. godine.

Munira sa dvije kćerke i pet sinova vrijeme opsade Srebrenice provodi u selu Pale.

Padom Srebrenice pod kontrolu Vojske Republike Srpske (VRS), muška populacija u ovoj porodici je ubijena.

Ubijeno je svih pet Munirinih sinova.

Najstariji Husein rođen je 1965. godine, Husnija 1967., Reuf 1969., Fikret 1974. i najmlađi Fehim 1976. godine.

„Kroz primjer jedne porodice možemo shvatiti genocidne razmjere čiji je cilj bio potpuno uništenje muškog dijela populacije u ovom dijelu naše zemlje“, navedeno je na internet stranici Memorijalnog centra Potočari, Srebrenica Memorial u pojašnjenju jednog od projekta na kojem trenutno rade.

„Ukoliko i vi imate fotografije svojih najmilijih, porodične slike ili neke druge koje su nastale prije rata ili u vrijeme opasade Srebrenice od 1992-1995. godine, molimo vas da nam ustupite taj materijal koji će biti pohranjen u Memorijalnom centru i koji će za generacije koje dolaze imati neprocjenjivu historijsku važnost“, naveli su na web stranici Srebrenica Memorial.

(Izvor: www.Srebrenica Memorial.org)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.