Ponedjeljak, 15 Jula

MEGAFON Podrška kolegama Radiosarajevo.ba: Samo oštre kazne zaustavit će napade na novinare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Udruženje za promociju i unaprjeđenje profesionalnih standarda novinarstva Megafon, odnosno redakcija internet magazina Megafon.ba oštro osuđuje napad na novinare Radiosarajevo.ba i poziva pravosudne organe da drski upad u prostorije redakcije i napad na novinara što hitnije i adekvatno kazne.

Sinoćnji napad u Sarajevu jedan je od drastičnijih demonstracija sile nad novinarima i medijima u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo, nedugo nakon napada iz redakcije Radiosarajevo.ba oglasili su se saopćenjem za javnost:

Crni dani novinarstva / Saopćenje za javnost portala Radiosarajevo.ba

S obzirom na to da se načinom na koji je napad izvršen nedvosmisleno ilustriraju uvjeti rada i nezaštićenost novinara u Bosni i Hercegovini, Megafon upozorava na važnost hitnog uređenja propisa i okruženja koji bi štitili slobodu medija i sigurnost života i rada novinara te potrebu adekvatnog kažnjavanja ovakvih djela na način da u kaznama bude ubrojena i poruka javnosti da je razbojničko ponašanje koje su sinoć demonstrirali navodni navijači FK Sarajeva zapravo jedno od drskijih krivičnih djela protiv života, sigurnosti i slobode rada novinara.

UG Megafon/Megafon.ba

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.