Utorak, 23 Jula

Kako god da biramo, politika bratski podijeli vlast

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dosadašnji proces formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini (BiH) već je dovoljan pokazatelj da sve dok se Izborni zakon BiH suštinski ne promijeni, nema ni suštinskih promjena u rasporedu političke moći u BiH.

Već viđena saradnja

Konstituiran je Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH). Predsjedavajuća je Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, a njeni zamjenici su Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Krišto je novinarima kazala i da je izbor njenih kolega iz pomenute dvije stranke naznaka nove koalicije na državnom nivou.

Nekoliko dana ranije konstituiran je i Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Zastupnici su preuzeli mandate a izabran je tek predsjedavajući Elvir Karajbić iz SDP-a BiH, dakle iz bosanskohercegovačkog bloka kako su odlučili da se zovu i zajednički nastupaju u formiranju vlasti SDP, DF i Naša stranka.

Zamjenici nisu izabrani zbog navodnih formalnih smetnji ali je posve jasno da ni SDA ni HDZ BiH neće sjediti skrštenih ruku. SDA od ukupno 98 mandata u Predstavničkom domu ima najviše mandata – 27, a  koalicija koju predvodi HDZ BiH ukupno ima 16 mandata.

Kada je u pitanju izvršna vlast na federalnom nivou iz bh. bloka već pristižu signali o mogućoj vladi bez SDA.

Na nivou kantona u Federaciji u toku je konstituiranje vlasti.

Najprije su taj proces počeli u Tuzlanskom kantonu gdje je dogovorena koalicija nekoliko stranaka, SDP, DF, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH.

U Kantonu Sarajevo konstituirana je Skupština, šest političkih stranaka potpisale su zajednički programski dokument a poznat je i mandatar Vlade iz Naše stranke.

Zajedničko za ova dva kantona je intencija da se vlast formira isključivo bez SDA, odnosno, bez takozvanih nacionalnih stranaka. Mada nije precizirano kako će se u bloku građanskih stranaka pozicionirati stranke koje su za razliku od prošlih izbora imale veoma malu podršku birača, neke i zbog ranijeg koaliranja s „nacionalnim strankama“ ili stranke formirane neposredno pred opće izbore i u kojima su vodeći ljudi nekadašnji kadrovi SDA.

U Skupštinama oba kantona mandate imaju i stranke s kojima se “neće u koaliciju“ ali imaju dosta mandata i pravo glasa, pa će se tek vidjeti kako će vlast uopće funkcionirati i da li će biti potrebni određeni ustupci kako zastupnici „nepoželjnih“ ne bi dovodili u pitanje određene procese i odluke.

Jačanje uticaja SNSD-a

SNSD je ojačao uticaj u vlasti BiH, a u Republici Srpskoj se mogu smatrati apsolutnim pobjednikom. Uspjeli su poraziti, čak i posvađati opoziciju, pa i privoliti određeni broj njenog članstva u svoje redove.

Kada se analiziraju do sada implementirani rezultati općih izbora jasno je da suštinskih promjena u vlasti u cijeloj Bosni i Hercegovini zapravo skoro da i nema. Jedina nepogrešiva prognoza je da će u vlasti opet biti svi.

Megafon.ba        

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.