Utorak, 23 Jula

Kako će se na radnike i poslodavce odraziti amandmani na zakone o doprinosima i porezu na dohodak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nedžad Kušljugić 

Amandmanima na prijedlog Zakona o doprinosima koji je već skoro godinu dana u parlamentarnoj proceduri, a koje je danas usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, dodatno je smanjena zbirna stopa doprinosa za jedan indeksni poen, te sada zbirnu stopu doprinosa od 32,5 posto čine 18 posto doprinosa na penzijsko- invalidsko osiguranje, 13,5 posto na zdravstveno osiguranje i 1 posto na osiguranje od nezaposlenosti.

Pozitivni efekti za poslodavce koji isplaćuju više plate

Usvojeni su i amandmani na Prijedlog Zakona o porezu na dohodak prema kojem su u odnosu na prvobitni prijedlog izmjenjene stope poreza na dohodak i to 10 posto i 13 posto, a sva primanja osim dohotka od ulaganja kapitala, odnosno dividende, trebalo bi da budu oporezivi jedinstvenom stopom od 13 posto. Oslobađaju se plaćanja poreza na dohodak zaposlenici čija primanja ne prelaze 800 KM, dok će se za iznos razlike plate iznad 800 KM plaćati porez na dohodak po stopi od 13 posto.

Primjena ovih zakona, ukoliko prođu u parlamentarnoj proceduri, trebalo bi da počne od 1. januara 2020. godine.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH na današnjoj sjednici nije podržao ove izmjene. Zahtijevaju da se u zakone ugradi odredba o smanjenjima doprinosa i poreza u narednim godinama u skladu sa rastom prihoda, traže da se usvoji i prijedlog Zakona o porezu na dobit kojim bi se osiguralo oslobađanje plaćanja dobiti u slučaju reinvestiranja, i da se ukinu parafiskalni nameti.

Što se tiče usvojenih amandmana u odnosu na prvobitne prijedloge, u nekim segmentima su poboljšani kao na primjer smanjene zbirne stopa doprinosa za jedan indeksni poen, a u nekim predloženi amandmani nisu u skladu sa socijalnom pravdom. Naime, zaposlenici sa najvišim platama trebali bi, prema amandmanima, plaćati niži porez na dohodak nego što je to prvobitnim prijedlogom predviđeno.

Podsjećamo, Vlada Federacije je 7. oktobra 2018. godine u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge ovih zakona koji zbog stalnih opstrukcija u Parlamentu FBiH do danas nisu razmatrani. Prema tim prijedlozima oporezuju se topli obrok i regres, a ukidaju doprinosi na plate te se zbirna stopa doprinosa sa 41,5 posto smanjuje na 33,5 posto, a postojale su i tri stope poreza na dohodak i to 0 posto na plate do 700 KM, odnosno 10 posto ili 20 posto na dio plate iznad 700 KM prema ranije utvrđenim cenzusima.

Nulti rizik za Federaciju

U praksi, prema prvim projekcijama, poslodavci koji su do sada isplaćivali niže plate svojim zaposlenicima plaćaju nešto uvećane doprinose, dok se smanjuju doprinosi poslodavcima koji su isplaćivali više plate.

Prag neutralnog efekta je neto plata od 650 KM zavisno od ličnog odbitka zaposlenika.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.