Nedjelja, 21 Aprila

JAVNI RTV SERVISI: Kasting umjesto konkursa za posao

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Federalna televizija objavila je poziv za audiciju za novinare, odnosno snimatelje i montažere u svojim centrima u Bihaću i Travniku. Od novinara će se tražiti da budu fakultetski obrazovani, ali mogu biti i apsolventi ili studenti. Poželjno je i da su kandidati „komunikativni, radoznali, uporni, te spremni na timski rad“.

Subjektivni sud

Ne bi ovaj poziv za posao bio zanimljiviji od drugih da dolazi iz  komercijalne televizije koja za program zabavnog karaktera traži atraktivne voditelje/ice emisija ili manifestacija. Audicija koja ima i elemente kastinga tada ne bi bila nimalo neuobičajena.

Međutim, ako je suditi po prethodnih nekoliko sličnih poziva iz iste medijske kuće, javni medij koji bi trebalo da poštuje najviše standarde prilikom odabira kadrova, uvodi praksu zapošljavanja po konceptu koji se najvećim dijelom oslanja na subjektivni sud, a ne na rezultate ozbiljnih provjera znanja, talenta i vještina.

Doduše, naglašeno je u pozivu da će kandidati proći audio-vizuelni i test informiranosti, ali zbog prirode odabira kakav su audicije, nameće se zaključak da je vizuelni utisak najvažiji.

Nije mimo svjetskih televizijskih trendova zapošljavanje atraktivnih voditelja/ica kao prezentera/ica čak i u informativnom programu. Dakle, posve je legitimno slijediti tu praksu, ali najmanje su dva razloga zašto to FTV ne bi smjela da radi na ovakav način, audicijama.

Najprije jer je riječ o javnom servisu koji bi trebalo da bude primjer dobre i transparentne prakse zapošljavanja provjerenih, ali i mladih talentiranih kadrova. Postavlja se pitanje zašto konkursne procedure ne vode ljudi iz odjela za ljudske resurse?

Javni servisi redom imaju te odjele, sa nekoliko zaposlenih i izvršnim direktorima. Zašto se kandidati za posao ne javljaju na adrese Odjela nego kao u jednom od prethodnih konkursa FTV-a na mejl urednika informativnog programa?!

Audicija kao model provjere kadrova nije poželjna niti pozitivna za ugled novinara javnih radio-televizija ali i za ugled uopće novinarske zajednice u BiH.

Drugi razlog zašto bi FTV trebala uozbiljiti konkursne procedure je moguća diskriminacija kandidata. Naime, audio-vizuelni test je snimanje kandidata u studiju dok čita tekst, pa i nelektorisan, kako bi bili ocijenjeni „odnos prema kameri“, dikcija i sposobnost improvizacije.

Da li su ovakvim sistemom odabira u ravnopravnom položaju sa ostalima mladi novinari ne baš vični kameri, koji žele da budu samo reporteri,  i kojima priroda nije podarila tijelo i lice atraktivne TV zvijezde? Šta s novinarima koji žele ostati „iza kamere“?

Na FTV-u ima sjajnih reportera čija lica nikada nismo vidjeli zbog prirode angažmana i dakle, fizički izgled i ponašanje pred kamerom njima nije presudno za dobar posao.

Pojeftinjenje novinara

Jasno je da FTV kao i brojne druge medijske kuće ovakvu praksu zapošljavanja prefereira i zbog finansijske situacije jer, primjera radi, angažiranjem studenata po ugovoru o djelu dobivaju uposlenike koji ih koštaju mnogo manje nego plata i doprinosi novinara u radnom odnosu. Međutim, finansije ne bi trebale, niti smjele biti izgovor za „opasan“ presedan koji s vremenom postaje pravilo da se umjesto transparentnih konkursnih procedura sa zadatim visokim kriterijima novinari na javnim servisima zapošljavaju na kojekakvim audicijama.

Megafon.ba/UG Megafon

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.