Četvrtak, 30 Maja

Izvještaj BVMN: Tuzla – novo žarište problema zbog zbrinjavanja migranata u BiH?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U najnovijem mjesečnom Izvještaju Border Violence Monitoring Network (BVMN) za oktobar 2019. godine, mreže nevladinih udruženja koja se bavi pravima migranata i izbjeglica, pažnju javnosti u regionu izazvali su navodi o ekstremno nehumanom postupanju hrvatske policije prema migrantima koji iz Bosne i Hercgovine preko teritorije Hrvatske žele stići u krajnje odredište, neku od zemalja Evropske Unije (EU).

Porast broja migranata koji preko Srbije stižu u Tuzlu

U izvještaju se ističe da je u oktobru zabilježen visok broj iznimno brutalnih vraćanja migranata u BiH i policijskog nasilja, a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prijelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, primjenjuje brutalnu fizičku silu na migrantima.  

U izvještaju o BiH, BVMN se posebno bavi situacijom u Unsko – sanskom kantonu, odnosno tamošnjem kampu Vučjak i nehumanim uvjetima u kojima migranti borave, pozivajući se na svakodnevne izvještaje lokalnih ali i regionalnih medija.

Međutim, pažnja je skrenuta i na Tuzlu, kao jednu od ključnih ruta kojima migranti i izbjeglice preko Srbije ulaze u BiH, a iz Tuzle namjeravaju dalje prema USK, odnosno granici sa EU.

U Tuzli je, navodi se u izvještaju, zabilježen porast broja migranata koji spavaju na Autobuskoj stanici, gdje im uglavnom pomažu lokalni volonteri, lokalni privrednici te neke od humanitarnih organizacija, koje brinu o hrani i dijelom osiguravaju redovan obrok.  

U Izvještaju se, međutim, upozorava na činjenicu da lokalna Vlada još nije institucionalno riješila smještaj i brigu o migrantima.  

BVMN podsjeća da je hladno vrijeme razlog za brigu o ljudima koji su na ulici izloženi hladnoći i ekstremno nehumanim uvjetima za život.

Spor oko smještaja migranata na području TK

Istovremeno u lokalnoj zajednici postoji otpor prema ideji da se u Tuzli i okolici formira kamp za smještaj migranata. Posebno nakon što je Vlada Federacije za tu svrhu predložila bivšu vojnu kasarnu u tuzlanskoj Mjesnoj zajednici Ljubače, koja teritorijalno pripada Gradu Tuzla ali se nalazi u neposrednoj blizini naselja u Živinicama. Gradsko vijeće Tuzle, odnosno lokalna zajednica u Živinicama protive se takvoj odluci, a tvrde i da područje kasarne još nije deminirano.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.