Ponedjeljak, 27 Maja

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Vremenska i budžetska prognoza za građane: Nova vlast „šteka“ kao rabljeno auto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Što slabija država to jača mafija, kriminal i siva ekonomija. Vlast je nakon izbora nastavila po starom. Sve više liči na rabljeni i istrošeni auto. Šteka. Gasi se i sporo pali. Curi gorivo. Limarija korodira“.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Polovina je septembra i bližimo se kraju kalendarskog ljeta. Na izmaku je treći kvartal kalendarske i budžetske godine. Projekcije vremena i budžeta se naziru. Prognoze su kratkoročne i dugoročne. Često nas i jedne i druge iznenade. Veliki su rizici.

Prethodne tri godine su bile stresne, dešavale su se velike krize. Posljedice još niko ne može tačno predvidjeti, ni na makro ni mikro planu. Stoga da se odredimo prema budžetu.

TAKOZVANI REKORDNI BUDŽETI

Budžetska prognoza, privatnom i javnom sektoru je neizvjesna. Ostaje veliki problem plata i penzija. Vlast šuti. Ni mukajet. Model u formi tri zakona je predložio ex premijer  FBiH i nepravomoćni osuđenik za trošenje javnog novca. Sistemski zakoni? Plate, penzije, zdravstvo i zapošljavanje?

Idemo dalje. Poslodavci su postali kontradiktorni. Oni bi da ovaj “trošak” plati neko drugi. Ustvari, drugi ne postoji. Postoje samo prvi. Prvi snose poreski teret a to su građani. Situacija za poslodavce nije dobra jer moraju više plaćati cijenu novca. Kamate rastu, likvidnost pada. Teško je privrednim subjektima održati finansijsku stabilnost. Tu je država koja je glavna. Inflatorni udar u  nominalnom povećanju poreza polahko se gasi. Ništa nije donio. Cijenu su platili budžetski korisnici. Najviše penzioneri i zdravstveni radnici. Naravno i svi zaposleni u javnom sektoru koji marljivo rade u policiji, tužilaštvu, sudstvu, organima uprave. Od tzv. rekordnih budžeta svi nabrojani nisu vidjeli neku korist.

Što slabija država, jača mafija, kriminal i siva ekonomija.

Vlast je nakon izbora nastavila po starom. Sve više liči na rabljeni i istrošeni auto. Šteka. Gasi se i sporo pali. Curi gorivo. Limarija korodira. Na kraju nam ostaje samo nada. Nada posljednja umire. Valjda bude “sirotinjska” zima. Bez velikih padavina i minusa. Kako temparaturnih minusa, tako i budžetskih deficita. Amin.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.