Utorak, 27 Februara

IZUDIN KEŠETOVIĆ: U zabludi su oni kojima je rat bio mati a privatizacija otac

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Valjda bude pravne države od petka 28. 4. 2023.godine. Može i od srijede kada svi u BiH proslavimo 1. Maj. Na teritoriji, cjelovite i jedine, najljepše domovine Bosne i Hercegovine.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Ono što sam naučio u životu je da nema presudnih događaja. Sve ima svoj slijed. Narod kaže :” Novo sito na čiviji visi”. Narod kaže: Ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da svaka životinja pokaže trag”. Na kraju opet jedna mudra, narodna :” Ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe”. I svi oni koji nas “prepadaju” kao u vojsci sa “atomskim udarom s desna i lijeva”,  u velikoj su zabludi.

LOPOVE U ZATVOR

U najvećoj su zabludi oni kojima je rat bio mati, a privatizacija otac. Oni su napravili porodična bogatstva svojim sinovima i rodbini. Zaboravili su da osim “kaubojskog ili lopovskog kapitalizma” ima i onaj “narodni”. I socijalizam dok je bio ” staljinistički” nije valjao. Onaj Titin, socijalistički, bome, je valjao. Imali smo vlasništvo radnika i industriju koja je u BiH pravila onih” 500 miliona dolara trgovinskog suficita. Imali smo dobro školstvo i zdravstvo.

Danas nemamo industrije. Zdravstvo i školstvo katastrofa. Radnici robovi. Penzioneri socijalni slučajevi. Ne treba niko da žali i tuguje “ovako i onako”. Samo se slabići boje. Budala nije strah. Zato je narod pametan. Uz 1. Maj neka bude poklič “Naprijed seljaci , radnici i poštena inteligencijo”. Do narednog 1. maja trebalo bi lopove u zatvor. Ako toga ne bude “džabe smo krečili”. Valjda budu i prijevremeni izbori. Daj da i to probamo. Ovako kako je, samo odgovara vlasti. Drugačije bi bilo kada bi se oduzela ukradena narodna imovina. Troškovi izbora bi bili “sića”. Mnogi bi morali “bježati” od narodne imovine i javnih novaca. Korporativni sistem i odgovornost za javna dobra bi se cijenila. Kompetencije bi bile ključne. Stranačka i etnička pripadnost bi se poštovala. Opet bi bili najbolji u svemu. Valjda bude pravne države od petka 28. 4. 2023. godine. Može i od srijede kada svi u BiH proslavimo 1. Maj. Na teritoriji, cjelovite i jedine, najljepše domovine Bosne i Hercegovine.

Stavovi autora teksta ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafona

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Dragi moj Gospodine Kesetovicu. Znam vas iz onog loseg vremena. Pominjao vas u ovih 30 godina po dobru samo nakon 2 vidjenja. Da je tako one davne 92’ gidine, danas bi svi imali ponesto, drzava mnogo u svima bi bilo bolje. Danas mali procenat sve a raja koja ceka 1. Maj ili neki drugi datum, raja ce cekati i cekati. Rece narod : “Pojeo vuk magarca” Ko ce koga hapsiti da ne bude kao sto je nekada davno “babo” u Velikoj Kladusi napravio radikalni potez, izvukao eriju iz ucmalosti, svima svitalo ljepse jutro, svima pokazao kako treba raditi za bolje svih, tumaciti ustav I zakon a ne samo “citati” Paonda ako treba hapsiti I zatvarati. Ne bi bilo ni rata da “babo” stade na celo drzave. Sada moj prijatelju imas tajkunsku drzavi I sistem tajkunskih i kriminalnih drzavica. Tankini su bili potreba samo da se startuje, ali oni ostadose pa odose u politiku pa tako ukrug. A onda “jenki” se umrezise I vuku konce, bogati preko noci se klanjaju njima I rade za njih da sacuvaju to sto su zauzeli. Predlazem ti da upratis predavanja prof. Dr. Ricardo Wolfa sa “Jale” university pa da vidis kako on objasnjava zasto i kako se “okrunjuje-urusava”americki Kapitalizam i SAD na celu tog strmoglava da ga ne nazivam kako svi dobro znamo.Jedino tehnoogija da pomogne da svi u istom satu podignemo glave, mozda bi bilo promjene, ovako , da iskoristim jednu izreku koju nisam nikada do sada izgovorio a nju sam cuo prvi puta jednu izreku bas u Srebreniku onom od prije 92’ koga sam volio: “Zalud babo kupio kobilu kad mu ne preziva”. Neka nam je bog na pomoci

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.