Utorak, 28 Novembra

IZUDIN KEŠETOVIĆ: U Novu s Dubiozom, kakva simbolika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vrijeme je da se “obračunamo” po završnom računu. Da iskažemo prave dubioze.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Ušli smo u 2023. godinu sa “dubiozom”,  koncertom grupe Dubioza kolektiv. Muzika nastala kao produkt mnogih pravaca uz snažne političke poruke. Upravo to je pravo – spoj stvarnosti pretočen u muziku.

Na drugoj strani Republika Hrvatska slavi. Prvo trijumf u fudbalu koji je planetaran. Monetarna unija kao vrhunac. Zatim carinska unija kao savršenstvo.

NISMO NI ZA DVA MINUS

U Bosni i Hercegovini je sasvim druga slika.

U fudbalu smo “niko i ništa”. S monetom nemamo sreće jer valutni odbor imamo iz 1994. godine, koji se 1998. pretočio u Centralnu banku.

Carinska unija nam je na Drini i Savi. S jedne strane Zapadni Balkan, a s druge strane Evropska unija. BiH u sendviču. Kandidatski status nam dođe kao nagrada. Kakvi smo stvarno niko nam ne bi dao dva minus. Od 14 zadata koje treba da riješimo nismo makli, kao pačići u školi. Ovih sedam u kandidatskom statusu nećemo ovakvi riješiti za 100 godina. Upravo toliko nam fali. Fali nam onih 100 godina istorije. Strašna istorijska dubioza.

Ulazimo u 2023. godinu sa “strašnim” finansijskim dubiozama.  Političko sljepilo nakon izbora pokazuje svoje lice. Jedino bi bilo rješenje da sebe dokrajčimo u ovom izbornom “doigravanju” koje se “oteglo k'o teravija”. Sve u svemu trebaće najmanje pola godine da se “kockice slože”. Dotle Vlada Federacije BiH u svom ludom mandatu najavljuje historijski Budžet. Umjesto da su izolirani tamo gdje ne mogu krčmiti javni novac oni igraju čudnu igru. Igru koja liči “igri vampira”. Zakuhali su nezakonitom odlukom o jednokratnoj isplati  koja nije oporezovana, bez toga da kažu gdje je novac. Slagali su penzionere i sada ih ponovo lažu sa nekom akontacijom od 11,1%. Lažu radnike sa minimalnom platom od 696 KM, što je ništa u odnosu na troškove života. Sve dubioze pokušavaju prekriti sa inflatornim povećanjem prihoda koje je samo sapunica. Obični balon koji se mora probušiti i pući. Zato je pravi potez da nam je na početku Nove godine priređen koncert Dubioze koletiv. Kažu da je dernek koštao 350.000 KM. Sitnica. Naše dubioze se mjere u destinama milijardi KM. Živi bili pa vidjeli. Evo ih dolaze.

Prvo struja. Dok elektroprivrede zarađuju stotine miliona KM u izvozu, najavljuje se poskupljenje. Peletari ne spuštaju cijenu. Ne pada cijena drveta i uglja. Svi se ugradili. Na pomolu je proljećna sjetva. Čime zasijati. Kojim parama? Umjesto da se saberomo i svedemo račun na 31.12.2023. godine mi krenuli po starom.

NAROD PLAĆA DUBIOZU

Vrijeme je da se svi redom uozbiljimo. Vrijeme je da se “obračunamo” po završnom računu. Da iskažemo prave dubioze. Da na čelo institucija stavimo najbolje. Da za narednu Novu godinu priredimo koncert narodnog stvaralaštva. Da nam pjevaju najbolji i to džabe prije nego što plate pravi porez. Ovako ispade da dubiozu plaća samo narod. Dosta je više toga. Baš smo pretjerali.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne izražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.