Nedjelja, Januar 29

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Razlozi za povećanje cijene struje ne postoje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Razlozi za povećanje cijene električne energije ne postoje. Naprotiv. Postoje razlozi za smanjenje cijene“.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

U istom danu mogli smo čuti dva objašnjenja sistema obračuna cijene struje. Radi se objašnjenju od strane RERS – Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Drugo objašnjenje je od strane ekonomskog analitičara Igora Gavrana. Svima su dostupna ova objašnjenja.

Prvo iz RERS je izazvalo čuđenje jer je čista apolegetika tj. odbrana nečega što je neodbranjivo. Drugo, koje je objektivno, trebalo bi biti poučno. Radi se o stručnom promišljanju koje je utemeljeno na spoznaji istine. Na sve ovo nijemo reaguje vlast.

TRGOVAČKI LOBIJI

U prvom slučaju se promtno povećava teret koji će platiti svi građani Republike Srpske. U drugom slučaju vlast šuti i čeka povoljnu priliku da slijedi logiku onih prvih. Najveći zagovornici promjena cijena električne energije su oni koji će imati korist. Ekonomski bi to mogli objasniti pozicijom na tržištu. Zato FERK – Regulativna komisija za energetiku Federacije BiH mora ostati neovisna i stručna. Ne smije potpasti pod uticaj trgovačkih lobija i pojedničnih ili grupnih interesa. Razlozi za povećanje cijene električne energije ne postoje. Naprotiv. Postoje razlozi za smanjenje cijene. Ekonomski analitičar Ivan Gavran je jasan. Njegova argumentacija je neoboriva. S toga nova vlast u Federaciji BiH prvo mora ovo pitanje odmah razrješiti. Istovremeno treba intervenisati u sistem plata zaposlenih i visinu penzija. Nakon toga mora posegnuti za niz sistemskih mjera i instrumenata ekonomske politike. Na taj način doći će do zaustavljanja inflacije. Potvrdu u tome mogu naći u teorijama inflacije.

U našem slučaju se radi o tzv. Kembričkoj teoriji koja objašnjava inflaciju visinom dohotka. Zatim, teoriji troškova i psihološkoj teoriji. Na tome se završava priča.

PORESKI KLIN

Poremećaji ne dolaze iz monetarne sfere jer Centralna banka ne emituje novac. Ostaje nosiocima vlasti obaveza da donesu mjere u dijelu smanjenja fiskalnih opterećenja. Prvo kod doprinosa uz obaranje poreskog klina. Drugi, direktnih poreza preko kojih se može ispravljati regresivnost poreza. I treće je da ukinu sve vrste nepotrebnih parafiskaliteta. Sve bi ovo dovelo do znatnog smanjenja cijena i obaranja visoke stope inflacije. Na taj način bi se povećala tražnja što bi se povoljno odrazilo na ekonomski rast i zaposlenost.

(Stavovi autora izneseni u tekstu ne izražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.