Nedjelja, Januar 29

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Potrošači su nezaštićeni u haosu koji pogoduje pojedincima za enormno bogaćenje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sistem slobodnog formiranja cijena je moguć u tzv. perfektnom tržištu. Kako takvo ne postoji, mora se djelovati.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

U vrijeme opšteg haosa na tržištu roba i usluga potrošači su “kolateralna šteta”. Sistem inspekcijskog nadzora ili tzv. tržišni inspektori nikada nisu zadovoljili potrebi. Najčešće su bili vezani za viđene i neviđene afere koje su se svodile na apsurdne procese i sudske sporove koji su završavali na principu “upecaj i pusti”. Cijenu opšteg haosa u sistemu nadzora tržišta snose potrošači.

SVE JE NA PRODAJU

Nevladini uhljebi u obliku udruga ili udruženja su samo pokriće. U Federaciji Bosne i Hercegovine je takvih šest. Funkcionišu na istom principu kao brojne udruge u mnogim oblastima. Većinom su izvan kontrole sistema. U vrijeme opšteg haosa vlast ne zna ili neće da uredi ovu oblast. Nelegalna trgovina je način bogaćenja pojedinaca počevši od profita visokotarifne robe do nelegalnog prometa robe i usluga.

Sa energentima je to posebno. Građani su prinuđeni da trpe. Zato ne trpi nelegalni promet i visoke cijene.

Sistem slobodnog formiranja cijena je moguć u tzv. perfektnom tržištu. Kako takvo ne postoji, mora se djelovati. To je posebno prisutno u zdravstvenim uslugama i prometu drveta. Javno zdravstvo nije u funkciji građana. Isto je i sa školstvom. I javno i privatno zdravstvo i obrazovanje su prostor visokih zarada jer se prodaje ” hava / zrak”. U zdravstvu su to redovi čekanja. U školstvu su to bezvrijedne diplome. S druge strane, pojedinci u javnom i privatnom sektoru zdravstva i obrazovanja su “puni kao brod”. Korisnici usluga su nula.

Kada govorimo o energentima, sistem je takav da cijena uglja, drveta, plina, nafte, hidropotencijala su ulazi koji se neopravdano stavljaju na teret potrošača. Razlozi su “bizarni”. U krajnjem slučaju su izvor bogatstva raznih interesnih skupina. I na kraju sve se svodi na kontrole koje nemaju logike.

SISTEM „TORBARENJA“

U svom iskustvu, koje sam sticao radeći razne poslove, imao sam priliku da pratim posao inspekcijskog nadzora i kontrole. Primijetio sam pojavu koja se svodila na tzv. „sistem torbarenja“ kojem su bili izloženi subjekti kontrole. Ta pojava je na znatno nižoj razini u odnosu na obim koji dozvoljava pojedincima visoke zarade. Ujedno je to veliki podsticaj mnogima da bježe iz legalne u sivu zonu prometa. Stvara se tzv. sivo tržište koje prati pranje novca. To se posebno vidi u sektoru građevinarstva i pojavu tzv. građevinske i komunalne mafije. Stoga, oblast regulacije tržišta postaje nauka i struka.

Odgovore na sistemska pitanja nemamo. Potrošač nije zaštićen. On plaća visoku cijenu haosa. Kriminal cvjeta a visoke zarade postaju izvor bogaćega pojedinaca i interesnih skupina.

Stavovi autora teksta ne izražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.