Nedjelja, Januar 29

IZUDIN KEŠETOVIĆ Obećano povećanje penzija: Budžet ne poznaje pojam akontacije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Sve se uklapa u 11,1 % povećanje penzija. Akontacija u budžetu ne postoji. To je budžetska pozicija. U Zakonu o budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu će se utvrditi budžetska pozicija ili razred. Naime, državne statistike imaju podatke i oni su za projekciju. Za odstupanje postoje rebalansi. Postoji i zakon koji se donosi u proceduri usvajanja Budžeta. To je Zakon o izvršenju budžeta.

KO JE DOBIO PENZIJE

Stoga priča o ” akontaciji” je ubleha za naivne. To ne postoji u zakonu kao što ne postoji ono što se isplaćuje kao jednokratna pomoć. Postoje budžetski principi ili načela. Oni se poštuju. Jedno od načela je načelo specifikacije. Ono glasi da budžetska sredstva moraju biti označena nomenklaturom ili razredom. Drugi važan princip je da se primjenjuje bruto princip i da se izbjegava prebacivanje sredstava sa jedne pozicije na drugu. Sve to uvodi red. Upravo zbog nereda u budžetima penzioneri su na zadnjem mjestu. Umjesto da imaju obezbjeđena sredstva za povećanje penzija dobijaju duplo manje nego što bi trebali dobiti kroz nivelaciji. Znači u ovom vremenu enormnog siromašenja nisu zaštićeni.

Pitamo se od koga? Odgovor je od sebe.

Oni koji zastupaju njihove interese, a predstavljaju se kao neko udruženje, ne znaju šta hoće. Ispade jedino da su dobili penzije tačno 5. u mjesecu za prethodni mjesec. Sve ostalo je izvan njihovog interesa. Neopravdano se plaše pričom “da su ostali u Fondu PIO/MIO ne bi bilo novca iz doprinosa”. I to je obmana .

Razna uvođenja u prava  su “opuhala” javni novac. Niko ne pita ko je sve dobio penziju. Najviše su ugroženi oni koji su sa 40 godina punjenja Fonda dobili ništa. S toga priča o 11,1%  uz uslov usvajanja Budžeta FiH, izgleda kao bajka. Ustvari još jedna priča za naivne. Zato se bacila kost da se gladni “pokolju”. Oko čega? Oko ničega. Tolika preciznost sa 11,1% liči na fantastiku. Čudi me da nije bilo bar duplo više. Bar 22,2%, jer ispraćamo 2022. godinu u kojoj su cijene roba od kojih zavisi standard penzionera rasle preko 44,4% i čak preko 66,6%.

BIJEDNI POSTOTAK

Ovo povećanje od  11,1% izgleda bijedno kao bijedne plate i penzije. Valjda zato što smo u svemu najbolji  “što ekonomiju prati kao najgore”. Prvi po sivoj ekonomiji, prvi po korupciji. Eto para za sve u javnom sektoru. Bar to nije teško izračunati. Sve pokazuje faktura ili račun. Sve pokazuje  poreska prijava i imovina. Sve pokazuje fiskalna i finansijska disciplina.

(Stavovi autora izneseni u tekstu ne izražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.