Ponedjeljak, 27 Maja

IZUDIN KEŠETOVIĆ Marže i ekstraprofit: Poreski moral je mjera patriotizma i domoljublja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Marže neće ograničiti profite. Siva ekonomija je naše objektivno stanje”.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Sva moja spoznaja o ekonomiji se zasnivala na cijenama. Zašto? Zato jer se preko cijena iskazuje prihod ili trošak. U zadnjih 100 godina glavno pitanje je bilo vezano za monetarna i fiskalna kretanja. Ključnu uloga u regulaciji ekonomskog sistema i ekonomske politike ima država. Stoga nije čudo što nam se ovo sa cijenama dešava. Država je nemoćna. Nema regulativu.

SIVA ZONA POSLOVANJA

Monetarna suverenost je ograničena valutnim odborom. Fiskalna suverenost je na entitetima. Dvije ključne poluge sistema su izvan države. Vlada haos.

Pojavni oblici neuređenog sistema su vidljivi. Oni se najbolje vide u javnim politikama: zdravstvu, penzionom sistemu, bezjednosti, energetskom i industrijskom sektoru i tako redom. Stoga posljednje ograničenje marži ništa ne znači bez oporezivanja ekstraprofita. Bez toga nema regulacije sistema. Kao što ne možemo ekonomsku politiku voditi bez monetarne i fiskalne politike, tako i sistem marži i ekstraprofita ne može se primjeniti.

Kažu da će to raditi inspekcija. Kažu da će to raditi poreska uprava. Pitajmo se koje i kakve. To je nemoguće regulisati i u uređenijim sistemima nego što je naš. Kod nas je najveći problem finansijske i fiskalne nediscipline. Stoga napori koje čini vlast da uredi sistem cijena ne mogu dati željene rezultate. Marže neće ograničiti profite. Siva ekonomija je naše objektivno stanje. Danas na lokalnim tržnicama možete nabaviti sve  “od igle do lokomotive”. Sve više poduzetnika bježi u sivu zonu poslovanja. Pranje novca se isplati kroz akvizicije imovine. Građevinski sektor je najbolji indikator. Asimetrične tržišne informacije se ispoljavaju u cijenama i to u cijeni kvadrata stana, ili robe široke potrošnje. Sve dok je tako imamo ovo što imamo. Vlast nema ili neće da poduzme radikalne mjere. Sa ograničenjem marži efekti će biti mali. Veći bi efekti bili sa finansijskom i fiskalnom disciplinom. Stečaj pojedinca i privrednog subjekta je lijek. Bezgotovinski platni promet je standard. Poreski moral je mjera patriotizma i domoljublja. Sve ostalo je laž i zabluda koju plaćamo siromaštvom i stagnacijom.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.