Ponedjeljak, 22 Aprila

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Imenovanja su nekada vršili po kućama, na sijelima, danas u hotelima i privatnim imanjima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Nije mi jasno kako se imenuju. Jedino znam da ove na vrhu imenuje narod. Onda oni sebe imenuju. I tako redom. Po redu: Srbin. Bošnjak, Hrvat i obrnuto. Težak posao. Za običnog penzionera,  radnika i nezaposlenog to nema veze”.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Šta su to imenovanja? Kako biti imenovan? Kada čovjek gleda rad ove vlasti čudom se čudi. Valja izvršiti imenovanja, kako kažu, najvažnijih funkcija. Pođimo redom od granične do unutrašnje policije, raznih agencija, direkcija, uprava, guvernera i viceguvernera, glavnih za ovo ili ono.

OBRUČ SE STEŽE

Čovjek se pita za koga se imenuju ti na “glavnim poslovima”. Za mene običnog penzionera to nema nikakve veze. Evo primjera: svaki dan gledam pekara gdje kupujem lepine. Isti čovjek. Niko ga ne imenuje po proceduri. Isti je slučaj sa vozačem u gradskom prevozu. U čistoći grada rade vrijedni ljudi. I tako redom, od vode, smeća, održavanja saobraćajnica, javnog prevoza. Oni se ne imenuju.

Tako je sa rudarima, električarima, mašinovođama. Da ne govorim o učiteljima i ljekarima. Za njih niko ne brine.

Nije mi jasno kako se imenuju. Jedino znam da ove na vrhu imenuje narod. Onda oni sebe imenuju. I tako redom. Po redu: Srbin. Bošnjak, Hrvat i obrnuto. Težak posao. Za običnog penzionera,  radnika i nezaposlenog to nema veze.

Koliko se vidi “obruč se steže”. Kao na Ljubinom grobu za vrijeme bitke na Sutjesci. Dok čuješ “pucnjavu” još smo na “položaju”. Daj bože da neko preživi ovu kadrovsku bitku. Ona čelna državna imenovanja krenula. Ubrzo se čekaju ona federalna. Onda idu kantonalna. Niko ništa ne radi. Pare sipaju u rekordne budžete i historijske poreske prihode. Tenderi se štimaju. Vode se teški pregovori. I na kraju čelnici stranaka se ne daju. Oni su glavni.

NE DAJ TATA KOMITETA

Nekada su taj posao radili po kućama, na sijelu. Danas u hotelima i velikim privatnim imanjima. Da kažem onu : “Ne daj tata Komiteta”. Komitetlije su prije i sada vršili imenovanja. Razlika je samo u broju onih koji ništa ne rade i onih koji rade.

Ova imenovanja su prava za prave ljude. Nije lahko biti imenovan i služiti. Valja to imenovanje dobro zaslužiti i odužiti. Težak i prljav posao. Samo za odabrane. Čast rijetkim imenovanjima. Takvih je broj za Ginisovu knjigu rekorda imenovanja.

Stavovi autora teksta ne izražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.