Ponedjeljak, 22 Aprila

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Holdinzi su spas za namjensku industriju i rudnike

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Bez kapitala se ne može nigdje, čak i u svatove. Najvećim kapitalom raspolaže Vlada FBiH. Holdinzi su spas za namjensku industriju i rudnike. Čim prije to bolje”.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nalazi se u teškoj poziciji. Stanje u namjenskoj industriji je katastrofalno. Ništa bolje nije u “zlatnim kokama” kao što su elektroprivrede i telekomi. One “najmasnije koke” kao što su bile Alminij, Fabrika duhana, Bosnalijek, Šipad, Žica, Krivaja, Konjuh, HAK I i II, Agrokomerc i mnoge druge su davno “raščupane i pokradene”. Ustvari Vlada FBiH ne zna šta je problem. Možda je bolje reći – neće da zna.

KO UPRAVLJA KAPITALOM ON JE HADŽIJA

Najnoviji primjer je Zrak d.d. Sarajevo i Rudnici uglja, svi u Federaciji. Rješenje je jednostavno. Znam ga od 1998. godine kada su me “uklonili” sa pozicije generalnog direktora Sodaso holdinga Tuzla, da bi ga rasturili kao “dijete zvrčku”. Da nisu to uradili danas bi imali jaču hemijsku industriju nego što imamo miks propalih i prodatih fabrika.

Danas imamo stanje da se državni kapital “topi”. Ostalo je toga još dosta. Zato se stranke bore za vlast. Književnik Meša Selimović bi rekao “mast, slast i vlast”.

Danas su u Bosni i Hercegovini po pravilu na vlasti oni koji vole mast. Vole “masne koke”. Zato je krajnje vrijeme da se uspostave holdinzi državnog kapitala i da država preuzme pravu ulogu holdiranja. To je šansa za namjensku industriju i rudnike. Mora se zamijeniti postojeći sistem “JPP” „javno privatnog partnerstva” koje počiva na principu “IMT” – “ima li tu mene”. Radi se o klasičnom kriminalu. Kada bi revizija, finansijska policija, poreska uprava i drugi koji se bave svojim poslom, profesionalno radili, mogli bi bar nešto pohvatati od rasutog perja “zlatnih koka”.

Zašto? Iz fizike sam davno naučio lekciju da voda mijenja samo agregatno stanje. Kako se nisam nastavio baviti fizikom, iako mi je uz hemiju bio izborni predmet u Gimnaziji u Tuzli, onda sam se umjesto vodom počeo baviti novcem. Znanje o novcu sam stekao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Tuzli kada sam 1989. godine stekao zvanje doktora ekonomskih nauka. I onda sam zaključio da je sve u kapitalu. Ko upravlja kapitalom on je hadžija.

Trebaju nam društva kapitala u namjenskoj industriji i rudnicima uglja. Sve dok ne bude tako, nema spasa. Holdiranje treba prepustiti dobro plaćenim stručnjacima, a ne stranačkim kadrovima. Zato bi Vlada FBiH trebala dobro razmisliti. Ovo što čini je pogrešno. Bez kapitala se ne može nigdje, čak i u svatove. Najvećim kapitalom raspolaže Vlada FBiH. Holdinzi su spas za namjensku industriju i rudnike. Čim prije to bolje.

Stavovi autora izneseni u tekstu, ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.