Ponedjeljak, 26 Februara

Iz ekonomskog ugla fudbalski klubovi su na izdisaju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gubici u 46 klubova su veliki. Neplaćene obaveze se gomilaju. Selekcija i konkurencija su na niskoj razini. Ne postoji produkcija igrača čiji kvalitet se može valorizirati na tržištu.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Kriza u našim fudbalskim klubovima je imanentna i permanentna. Brojni su primjeri klubova koji su u finansijskoj i sportskoj dubiozi. Šta to znači? To znači da je potrebna reorganizacija cjelokupnog sistema takmičenja.

SISTEM KOJI GUTA JAVNI NOVAC BEZ UČINKA

Premijer liga i dvije Prve lige su preglomazne i dijelom nepotrebne. Broj klubova u ove dvije lige, od 46 ( 12+16+18) potrebno je smanjiti za najmanje dvije trećine. Objektivno, u profesionalnom ili poluprofesionalnom „pogonu” dovoljno je 16 klubova. Sistem takmičenja bi mogao biti u dvije lige (8 +8) koje bi davale po 4 kluba u Premijer ligu iz koje bi se dobijali predstavnici u međunarodnim takmičenjima. Sve preko ovoga broja je neracionalno i nepotrebno.

Postoje kantonalne i regionalne lige koje bi trebale biti na čistom amaterskom principu. Ovakav sistem diktira tržište.

Objektivno gledajući teško je održavati 16 profesionalnih klubova. To je totalno neracionalno sa 46 klubova koji troše javni novac bez bilo kakvog učinka.

Gubici u ovih 46 klubova su veliki. Neplaćene obaveze se gomilaju. Selekcija i konkurencija su na niskoj razini. Ne postoji produkcija igrača čiji kvalitet se može valorizirati na tržištu. Bez valorizacije učinaka na tržištu gubi se smisao profesionalizma. Troškovno, profesionalizam je zahtjevan. Postoje pravila. Amaterizam je nešto što je povezano drugim koristima koje nosi sport. Kroz sport se razvija mlada zdrava populacija koja svoju profesiju traži u radu i učenju. Stoga je iluzija da će se spasiti klubovi na “izdisaju”.

POTREBNI SAMOODRŽIVI KLUBOVI

Posljednja dešavanja u FK “Zvijezda” Gradačac i FK “Gradina” Srebrenik to najbolje ilustruju. Ništa nije bolja situacija i u drugim premijerligaškim i prvoligaškim klubovima. Svi koji su kumulirali ogromne finansijske gubitke moraju “izduvati” ili “pobrisati” obaveze jer su stvorene na nerealnoj osnovi. Sa bespotrebnim “gašenjem požara” javnim novcem treba prestati. To je “bacanje novca”. Novac treba usmjeriti u amaterski sport koji nije zahtjevan osim ulaganja u infrastrukturu i zdravlje sportista. Umjesto klubova “na izdisaju” potrebni su nam samoodrživi sportski kolektivi.

Ovo što imamo je surogat ili izvedenica. Kao takva je nepotrebna i nema svoju svrhu.

Stavovi autora teksta ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.