Subota, 25 Maja

Istina o rudnicima i rudarima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Sve mi se čini da je dijagnoza bila na početku prepoznata kada je stvaran Koncern EP BiH. Ona se ispoljila u glavnom problemu koji ima ekonomsko značenje, a to je gubitak kapitala“.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Nakon ovih dana, sastanaka sa rudarima, ništa nije jasno. Moramo iskreno reći da nije jasno šta se dešavalo počevši od 2008. godine. U tom periodu (2008.- 2012.) bio sam jedan od tri člana Odbora za reviziju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Na dnevni red su nam dolazili prvi revizorski izvještaji zavisnih društava.

Tadašnja uprava EP BiH je nastojala da uvede tzv. sistem korporativnog upravljanja. S pravom bi se reklo da se u te dvije godine mandata svih struktura EP BiH (2008.- 2010.), mnogo radilo.

NEMA SPASA BEZ “GORKIH REFORMI”

Onda su došli izbori 2010. godine. Od tada do danas su se mijenjale upravljačke i rukovodne strukture u Koncernu EP BiH i zavisnim društvima rudnika. Znači, sve ovo što imamo danas, za svih ovih 15 godina, dešavaju se “gore i gore stvari”. Spisak promašaja bi bio veliki. Međutim, ovo ne pišem da bi dao neku konačnu ocjenu. To mi nije cilj. O tome neka govore oni koji su nastavili započetu priču. Sve mi se čini da je dijagnoza bila na početku prepoznata kada je stvaran Koncern EP BiH. Ona se ispoljila u glavnom problemu koji ima ekonomsko značenje, a to je gubitak kapitala. Ustvari, radi se na “ispravci kapitala”. 

Ako bi analizirali rezultate cijelog privrednog društva mogli bi zapaziti sistematsko uništavanje kapitala. Vlada FBiH toga nije svjesna, kao što mnogi i drugi nisu svjesni šta se to dešava. Totalno neznanje koje vlada vodi raspadu sistema. Rezultanta svega je da “nema spasa”. Sve više se “tone i tone”.  Svi pokušaji vlasti za konsolidacijama su osuđeni na propast. Čak i poseban zakon ništa ne nudi jer je surogat važećim zakonima o finansijskom poslovanju i stečaju.

Nastojanja da se situacija prikrije u najmanju ruku pokazuje da ne postoji znanje. Ono postoji i nalazi se u pravnoj stečevini Evropske unije, koju ćemo morati primijeniti ako želimo nastaviti započeti put kandidature i članstva. Sve se svodi na jednu riječ koja glasi: reforme. A reforme traže kompetencije. Zato nam je potreban drugi lijek. Očito da je on zaboravljen. Lijek je gorak i izaziva mučninu koja se ispoljava u gubitku vlasti. Stoga “samozatajanost” iz priopćenja vlasti je loš signal. Narod “ne zna” istinu. Kome nije jasno nikada je ne može dokučiti jer je “pametnom je i išaret dovoljan”.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.