Subota, 22 Juna

Ima se, može se: U Kantonu Sarajevo tri nabavke dopuna za ultra kartice platili 56.000 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Kantonu Sarajevo (KS), odnosno kantonalnoj Vladi, smjenjuju se inicijative i prijedlozi propisa a sve kako bi se smanjila javna potrošnja, suzbijala korupcija i javne nabavke učinile transparentnijim. Istovremeno, Stručna služba za zajedničke poslove KS, pored ovogodišnjim budžetom predviđenih preko pola miliona KM za komunikacije i komunalne usluge, u sklopu kojih je i novac za troškove telefona, kao rijetko koja institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, pored telefonskih usluga redovito nabavlja i „punjenja za ultra kartice“. Samo od početka 2018. godine do danas kupili su od BH Telecoma dopune u vrijednosti 56.000 KM.

Ekskluzivni dobavljač

Sredinom aprila od BH Telecoma kupili su 1.800 dopuna za ultra kartice za 18.000 KM. Kao razlog što je ugovor sklopljen u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci, navodi se ekskluzivno pravo dobavljača. 

Identičan postupak sa istim dobavljačem sklopljen je i u novembru 2018. godine, a vrijednost kartica bila je također 18.000 KM.

U februaru 2018. godine, od Telecoma je kupljeno ultra kartica u vrijednosti 20.000 KM.

Stručna služba već ima osiguran budžet za telefoniju, dakle fiksne i mobilne telefone, ali za pretplatničke pakete. Dokaz tome je nabavka iz maja prošle godine, kupovina dodatnih pogodnosti „Toptim“ usluga BH Telecoma, što je poreske obveznike u Kantonu Sarajevo koštalo čak 140.752 KM.

Uprkos tome, Stručna služba KS svako malo nabavlja dopune za ultra kartice. Računovodstveno je ove troškove moguće evidentirati ali je upitno dokazivanje ko ih je i u koje svrhe koristio. Korisnici ultra kartica u sistemu BH Telecoma, za razliku od pretplatnika, ne dobivaju mjesečne listinge poziva, tako da je teško dokazivo da li su dopune zaista korištene u službene svrhe.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.