Četvrtak, 13 Juna

Ima novca za socijalne ustanove ali je pitanje kako se troši

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, nadležnom za brojne ustanove za najosjetljivije kategorije stanovništva a za koje uvijek nedostaje novca, sudeći prema revizorskom izvještaju za prošlu godinu, trošilo se nemilice. Federalni revizori upozorili su na brojne nezakonitosti u ustanovama a na koje Ministarstvo uopšte nije reagiralo.

Autor: Maida Varga

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine je od 2009. do 2018. godine ustanovama socijalne zaštite doznačilo 9.231.638 KM. Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin 2.410.000KM, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Bakovići 2.027.742KM, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine – Pazarić 2.507.567KM, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo 2.118.374KM te Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite  Ljubuški 168.000KM.

Nezakonito i nekažnjeno trošili budžetski novac

Kada su revizori Ureda za reviziju FBiH analizirali zakonitost ulaganja tog novca, našli su da je skoro milion potrošeno neopravdano te da bi ustanove novac trebale vratiti. Međutim, posljednji revizorski izvještaj za 2019. godinu pokazao je da niti je novac vraćen niti je Ministarstvo išta uradilo nakon ranijih revizorskih sugestija.

Planiranje građevinskih radova, specifikacija i predmjera radova nisu urađeni u skladu sa stvarnim stanjem na terenu te dolazi do značajnih razlika u količinama potrošenog materijala i do dodatnih nepredviđenih radova.

Određene investicije nisu imale zakonske dozvole te je naknadno angažovan vještak građevinske struke koji je vještačenjem osporio određene radove.

Neke investicije su se ponavljale (zamjena dotrajale stolarije, rekonstrukcija mokrih čvorova).

Prilikom izvođenja građevinskih radova nije angažovan nadzorni organ, iako je to obaveza investitora, što za posljedicu ima upitan kvalitet i količine izvedenih radova.

Prema dodatnom izvještaju za period od 2016. do 2018. godine komisija je konstatovala da ustanove socijalne zaštite trebaju vratiti ukupno 736.906 KM (Zavod Drin 357.564KM  i Zavod u Pazariću 360.523 KM). Ministarstvo, međutim, naglašavaju revizori, nije poduzelo aktivnosti na povratu nenamjenski i neopravdano utrošenih sredstava.

Primali naknade i kad ne rade

Organizacijama civilnih invalida dodijeljeno je 500.000 KM. U pojedinačnim iznosima od 32.423 KM do 40.000 KM novac je dobilo 14 saveza i udruženja.

Međutim, komisija za dodjelu novca je bodovala i na osnovu kriterija koji nisu mjerljivi što ostavlja mogućnost subjektivnog odlučivanja. Isto tako, navedenim udruženjima je novac doznačen za plate i izdatke za materijal i usluge umjesto za projektne aktivnosti.

Za rad komisija potrošeno je neto 24.210 KM a revizori upozoravaju da na te iznose, što je bila zakonska obaveza, nisu obračunati i uplaćeni propisani porezi i doprinosi.

Za rad Ekonomsko – socijalnog vijeća (ESV) u 2019. godini je potrošeno 60.391 KM mada su umjesto najmanje četiri sjednice održane samo dvije, a nova je potrošen za isplate zaostalih naknada iz 2018.godine, isplate naknada administrativno tehničkom osoblju tokom cijele 2019. godine te dio naknada predsjedniku, potpredsjednicima i pojedinim članovima ESV-a.

Revizori smatraju neosnovanim isplate naknada članovima ESV-a kao i administrativno- tehničkom osoblju za mjesece u kojima nisu održavane sjednice.

Vlada FBiH je 2. jula 2015.godine formirala Komisiju čiji je zadatak da vrši neposredan uvid u rješavanje prava prema Zakonu o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Komisija je trebalo da najmanje jednom u šest mjeseci o svom radu izvještava Vladu FBiH, međutim, tokom 2019. godin nisu sačinili niti jedan izvještaj, zbog čega su revizori upozorii i na zakonitost rada ove Komisije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.