Utorak, 23 Jula

I tako, 27 godina kasnije mi im još uvijek kao ne damo…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izjava mladog vojnika JNA, tada 19-godišnjeg Tuzlaka Bahrudina Kaletovića, izrečena u kameru Yutela 27. juna 1991. godine „oni kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo“ i 27 godina kasnije mjera je tragedije i besmisla u krvi koja je lila Balkanom četiri godine nakon nastalog snimka.

Samo što nakon nešto duže od četvrt stoljeća Bosnom i Hercegovinom više ne lije krv nego ljudska žuč. Umjesto vojničke čizme gazi je diktat, korupcija i beznađe. Umjesto vojničkih, stupaju kolone odlazećih ljudi, gdje god i kako god.

Nekadašnji vojnik JNA, a potom cijeli rat pripadnik Armije RBiH, samo je želio da pušku napokon zamijeni svojom gitarom i bavi se muzikom.

Preživio je četiri godine rata, ali je sudbina rekla da u miru ne poživi ni toliko. Tragično je stradao u saobraćajnoj nesreći 1998. godine u Tuzli.

Iza Bahrudina Kaletovića ostala je supruga i dvoje djece.

Njegovi potomci kao i neki članovi uže porodice, danas više ne žive u Bosni i Hercegovini.

JUČER, DANAS, SUTRA: Ne ginu oficiri već jarani

Yutelov snimak nastao je na današnji dan 91-e, dva dana nakon proglašenja nezavisnosti u slovenačkoj skupštini. Kaletovićeva jedinica JNA sukobila se s Teritorijalnom odbranom Slovenije na granici kod Metlike, tačnije na Krakovskom gozdu. Novinaru Ivici Puljiću na pitanje zna li zbog čega se vodi rat, Kaletović je dječački iskreno odgovorio: “Koliko ja kužim, oni kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu. Ništa više. Ovo je opšta ludnica. Samo živ da ostanem. Gdje da pucam ja na nekoga ili neko na mene, to ne može nikako” i dodao: “Nijedan oficir nije poginuo nego samo jarani”.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.