Četvrtak, 13 Juna

Hapšenje Dupovca i Mutapa nova svjetlost u istrazi stradanja Dženana Memića: Iz porodice poručili, ovo je tek početak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S obzirom na to da postoje elementi koji ukazuju da je istraga od početka bila na krivom tragu, mogući su i neočekivani raspleti i dokazi o umiješanosti u kriminalnu mrežu još nekih osoba na odgovornim funkcijama u pravosudnom sistemu.

Autor: Megafon.ba

„A rekli smo vam, odustati nećemo. Ovo je tek početak“, objavljeno je jutros na Facebook stranici Pravda za Dženana, nakon prvih informacija o pretresima koje su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršili u Kantonu Sarajevo u okviru predmeta za organizirani kriminal i ometanje istrage stradanja Dženana Memića.

Istrajnost porodice

Akcija pretresa a potom i hapšenja dvije osobe, događa se nakon pet godina iscrpne borbe porodice Memić i njihovog advokata Ifeta Ferageta da dokažu sumnje da je Dženan Memić ubijen te da postoje nelogičnosti od početka sudskog procesa. Podsjetimo, tragedija je na početku bila okvalificirana kao saobraćajna nesreća te se zbog izazivanja smrtnog ishoda sudilo Ljubi i Bekriji Seferović.  

Dženan Memić, stradao 2016. godine, u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima

Uhapšen je Zijad Mutap, otac Alise Mutap (koja se cijelo vrijeme branila amnezijom) koja je u noći 8. februara 2016. godine bila sa Dženanom Memićem kada je zadobio povrede od kojih je nekoliko dana kasnije (15. februara) preminuo.

Tokom akcije uhapšen je i policajac Hasan Dupovac, uposlenik Uprave policije MUP KS. Dupovac je 2016. godine bio šef Odsjeka za saobraćaj MUP-a KS. I kao tadašnji šef Odsjeka MUP-a za prometne istrage smatra se ključnom osobom u istrazi smrti mladića Dženana Memića. Dupovac je navodno potpisao prve izvještaje sa lica mjesta i sudjelovao u kasnijoj fazi istrage za koju postoji sumnja da je imala elemente  ometanja istrage, a što je Tužilaštvu bio povod da izda nalog SIPA-i za današnju akciju.

Sud Bosne i Hercegovine je odredio im je jednomjesečni pritvor. Džavni tužilac je naglasio da postoji i opasnost od narušavanja reda i mira ukoliko se osumnjičenima ne odredi pritvor.

Sud je na tako u potpunosti prihvatio prijedlog Tužilaštva koje je i tražilo ovakvu mjeru.

S obzirom na to da postoje elementi koju ukazuju da je istraga o stradanju Dženana Memića od početka bila na krivom tragu, postoji mogućnost neočekivanih raspleta i dokaza za upletenost u kriminalnu mrežu još nekih osoba na odgovornim funkcijama u pravosudnom sistemu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.