Utorak, 23 Jula

HAG: Prliću i ostalima ukupno 111 godina zatvora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je osudilo danas bivše čelnike Herceg-Bosne u predmetu „Prlić i ostali“ na ukupno 111 godina zatvora. Osuđeni su za zločine nad muslimanskim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Dokazana umiješanost Hrvatske

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora.

Bivši ministar odbrane HVO-a Bruno Stojić, te načelnici štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Komandant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Odjela za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Čitanje presude u predmetu „Prlić i ostali“ nakratko je prekinuto kada je Praljak izjavio da „s prijezirom odbacuje presudu“ te nakon toga popio otrov.

Krajem dana iz Haškog tribunala je zvanično potvrđeno da je Praljak preminuo u bolnici u Hagu.

Žalbeno vijeće kojim je predsjedavao sudija Carmel Agius potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je ustanovljeno da su čelnici tzv. Herceg-Bosne kreirali sistem deportacije muslimanskog stanovništva s područja Herceg-Bosne, što podrazumijeva ubistva, zlostavljanje, zatočenje, mučenje i ostalo. Kazao je da su se zločini dogodili između 1992. i 1994. u osam općina i logorima, u dijelu BiH koji je proglašen kao dio Hrvatske zajednice i kasnije Republike Herceg-Bosne.

Žalbeno vijeće je, kako je navedeno u presudi, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Haški sud je danas potvrdio identične kazne, ranije nepravosnažno izrečene šestorici u maju 2013. godine.

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno i da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

Cilj je bio uspostava hrvatskog entiteta

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo pripajanje Hrvatskoj.

Žalbeno vijeće oslobodilo je optužene za dijelove koji se tiču rušenja Starog mosta. Sudija Agius je rekao da je vršeno granatiranje, ali da se radilo o vojnom cilju.

Dug i složen sudski proces: Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004. godine, a druga izmijenjena optužnica po kojoj im se sudilo podnesena je 11. juna 2008. godine.

Šestorica optuženika dobrovoljno su se predali Haškom sudu u aprilu 2004. godine. Suđenje je počelo dvije godine kasnije, a završne riječi iznesene su od od februara do marta 2011. godine.

U maju 2013. godine izrečena je prvostepena presuda prema kojoj su šestorica optužena na 111 godina zatvora.

Presuda u predmetu Prlić i ostali“ posljednja je koju izriče Haški Tribunal.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.