Subota, 22 Juna

Grandi: Broj izbjeglica koje bježe iz Ukrajine nadmašit će dva miliona u naredna dva dana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Broj izbjeglica koje bježe iz Ukrajine nadmašit će dva miliona u naredna dva dana, izjavio je čelnik agencije UN-a za izbjeglice u utorak.

– Mislim da ćemo nadmašiti cifru od dva miliona izbjeglica danas ili možda najkasnije sutra. Tako da se to (bijeg ljudi) ne prekida – izjavio je Filippo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice novinarima u Oslu.

U ponedjeljak je UNHCR procijenio broj izbjeglica iz Ukrajine na više od 1,7 miliona.

Grandi je dao te komentare na konferenciji za novinare nakon što je posjetio Moldaviju, Poljsku i Rumuniju, zemlje koje su primile izbjeglice iz Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju 24. februara.

Poređenja radi, Grandi je kazao da je tokom ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izbjeglo “možda dva do tri miliona ljudi, ali tokom osmogodišnjeg perioda”.

Iako su ostali dijelovi svijeta “zabilježili ovakve brojke, ovo je prvi put da se toliko izbjeglica registruju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”.

Nakon nekoliko propalih pokušaja, Rusija je obećala otvoriti humanitarne koridore u utorak kako bi omogućila civilima da bježe iz ukrajinskih gradova koji su pod artiljerijskom vatrom, prenosi AFP.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.