Subota, 22 Juna

Građani TK bit će oslobođeni plaćanja premije zdravstvenog osiguranja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Građani TK su među rijetkima u Federaciji BiH koji još uvijek uz redovno zdravstveno osiguranje plaćaju dodatne, takozvane „markice“ za zdravstvo.

Autor: Megafon.ba

Na današnjoj Skupštini Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojena inicijativa kojom se građani TK oslobađaju plaćanja premije zdravstvenog osiguranja.

Riječ je o prijedlogu zastupnika Lejle Vuković i Smaje Mandžića.

„Ono što nas čeka je donošenje nove odluke i mi smo kao zaključak predložili da se Vlada Tuzlanskog kantona u to uključi, Zavod zdravstvenog osiguranja. Naravno, Vlada sa resornim ministarstvima, kao što je Ministarstvo finansija i Ministasrtvo zdravstva. Na njima je da donesu novu odluku, koju ćemo ponovo morati usvojiti na sjednici Skupštine, jer je tajva procedura i ona bi trebala uskoro stupiti na snagu“ dodaje Vuković, potpredsjednica Skupštine TK.

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona primljena je k znanju Informacija o provođenju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

Ured za borbu protiv korupcije ukazao je na tehničke nedostatke.

Konstatovano je da je veliki broj izabranih dužnosika već u prekršaju, te da je zbog tehničkih nedostataka neophodno krenuti u izmjene Zakona.

„Moram ponovo naglasiti da se radi o tehničkim, a ne suštinskim nedostacima čijim izmjenama ne bi se diralo u suštinu Zakona, nego bi se olakšao rad samom Uredu, dobile tačnije informcije te u krajnjem slučaju postigao cilj Ureda“, istakao je Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

Ukazala se potreba za Izmjenama zakona o prijavljivanju imovine, smatra i predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, Šekib Umihanić. Podsjeća i da prilikom usvajanja Zakona nijedan amandman nije usvojen.

„Tadašnja ministrica iz Naše stranke i vladajuća koalcija su rezolutno to odbili i i onda imamo ovakvu sad situaciju. Sve ukazuje na potrebu da se postojeći Zakon vrlo brzo izmjeni“, naglasio je Umihanić.

Vahidin Smajlović, zastupnik SDP-a u Skupštini TK spornim, između ostalog, smatra sankcije koje su jednake i za ministre, zastupnike, ali i za članove školskih odbora koji za svoj rad ne primaju novčanu naknadu.

„Prijedlog je da napravimo neku skalu, znači u zavisnosti od nivoa funkcije koju obnaša, da li je direktor, da li je član Vlade i treba krenuti u Izmjene i dopune Zakona“, dodaje Smajlović.

Ministarstvo pravosuđa i uprave prati primjenu i realizaciju Zakona, te je spremno da krene u proceduru njegove izmjene.

„Rasprava koja se danas u Skupštini odvijala temeljem tog Zakona se na neki način poklopila se sa onim što su Ured i Ministarstvo primijetili kada je u pitanju sam Zakon“, istakla je Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave TK.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili Elaborat o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove Univerzitet FINRA.

Nisu podržani Izvještaji o radu nekoliko javnih preduzeća za 2021. godinu, među kojima su i RTV TK i Međunarodni aerodrom Tuzla.

(Izvor: RTV TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.