Subota, 22 Juna

Gonite se više s prijetnjama ratom!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Vijest o pripadnicima „Srbske časti“ u klupama Narodne Skupštine Republike Srpske već je proizvela željeni efekat. Izazvala je strah u svakom ko zna šta je rat. Podsjetila nas na 90-te. Goruća je to tema u medijima, na poslu i u kućama. Proizvela je strah i u dijelu javnosti u Republici Srpskoj koja se ne identificira s filozofijom koju ovi „srbski časnici“ očigledno demonstriraju.

Demonstracija sile

Nakratko je, ali s mnogo manjim intezitetom, sličnu polemiku proizvela i nedavno objavljena vijest o navodnoj bošnjačkoj paravojsci. Ovi su, ispostavit će se ubrzo, zapravo članovi cazinskog Airsoft kluba. Neki od nabildanih srbijanskih ljubitelja oružja, tvrdi ministar sigurnosti Dragan Mektić, imaju i kriminalni dosije. Obećao je Mektić da će za dan dva prikupiti podatke o njima i proslijediti ih Tužilaštvu BiH.

Međutim, jednako kao što je i Dodikovo neustavno slavlje 9. januara prošlo bez sankcija i već postalo „stara i zaboravljena vijest“ u sjeni aktuelnih polemika ostala su mnogo važnija pitanja.

Ti su momci ušli u prostor najviše zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj i jedini nenasilni način da to učine je da imaju zvanično, pismeno dopuštenje. Kaže predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović da su u prostoru Skupštine boravili kao gosti udruženja koje je uredno zatražilo dozvolu ?! Ne kaže, međutim, za šta im je trebao prostor? Nije im izgledalo neobično što su neki nabildani momci iz Srbije došli da posjede u Skupštini i slikaju se.

Nema, dakle, ni naznaka da se o tome ozbiljno razgovara, istražuje i da se priča izvede na čistac.

Koga briga što će trebati vremena da se za srbijanskim gostima očisti gorčina, strah i nesigurnost koju su proizveli u građanima. Osim još jedne press konferencije Dragana Mektića u Sarajevu, zapravo nije bilo ozbiljne reakcije države u koju dolaze ljudi sa sumnjivom prošlošću i slikaju se u prostorijama entitetske zakonodavne vlasti.

Priča se sad razvija dalje i navodno ima i informacija da će se u Federaciji neki momci organizirati kako bi nam bili štit od ovih iz Srbije. Pa da će se i u RS-u organizirati da se zaštite od „radikalnih Srba“. Da li će sad svaki fanatik imati ideju kako da upotpuni svoj isprazni život i okuplja oko sebe paravojne jedinice? Naravno, za takve bi se akcije našli i investitori. Da li će na koncu građani diljem BiH kupovati puške zbog straha za život svoje djece?

Šta sa režiserima?

Priča nikako da skrene na pravi kolosijek – da policijske i sigurnosne agencije, odnosno Tužilaštvo BiH ispitaju ko su režiseri izazivanja opće nesigurnosti, narušavanja ugleda BiH i Narodne Skupštine RS-a vrlo prizemnom demonstracijom sile i moći.

Sav taj jad i čemer opet prepričavaju i proživljavaju jedino građani. Posebno oni što im se „ne igra rata“, jer su rat zaista proživjeli i preživjeli.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.