Petak, 14 Juna

Glasaj ili šuti naredne četiri godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sutra će (nedelja, 7. oktobra) u 7 sati biti otvorena birališta za Opće izbore u Bosni i Hercegovini. Građani biraju članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta Republika Srpska, zastupnike u predstavničkim domovima federalnog i državnog Parlamenta BiH, zastupnike u Narodnoj Skupštini RS, te zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Prije četiri godine je izlaznost birača u Bosni i Hercegovini iznosila 54,5 posto, što je podatak koji je mnogima tokom proteklog mandata poslužilo za politička prepucavanja i međusobna osporavanje prava, legitimiteta ili uopće validnosti izbora.    

Jer samo masovni izlazak glasača u nedelju, demokratski je  način da se ispita koga Bosanci i Hercegovci zaista žele u vlasti.

Zato izađi na izbore, glasaj ili šuti naredne četiri godine.

U protivnom, nizak procenat izlaznosti znači nastavak nedemokratskih rasprava među političkim akterima koji će činiti vlast.

Također, ukoliko i postoji nakana za zloupotrebom glasačkih listića, upravo su neiskorišteni listići građana koji ne glasaju potencijalni teren za nepravilnosti.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH ove su godine ovjerene 804 redovne kandidatske liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata. Ukupno će biti dodijeljeno 518 mandata.

Centralna izborna komisija BiH je 30. augusta donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska na kojem se nalazi  ukupno 3.352.933 birača. 

Izađi sutra na biralište i iskoristi svoje građansko pravo da biraš!

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.