Petak, 14 Juna

Gasi li se se BHRT?: Poslovodni odbor saopćio da će zbog blokade računa morati da prestanu sa radom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radio Televizija Bosne i Hercegovine nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu ‘čime je onemogućeno naše dalje funkcioniranje i postojanje’.

Autor: Megafon.ba

Poslovodni odbor BHRT-a, kažu u saopćenju za javnost, većinom glasova odlučio je da se obrati domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanog blokadom poslovnih računa.

– Godinama, s manje ili više uspjeha i u vrlo teškim uvjetima, trudimo se da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i u inozemstvu, ali smo nažalost dovedeni do zida i prinuđeni da uputimo posljednji poziv za pomoć. Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, bit će upamćeni kao saučesnici u gašenju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja – navodi se.

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radio Televizija Bosne i Hercegovine nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu ‘čime je onemogućeno naše dalje funkcioniranje i postojanje’.

– Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH, usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

Radio televizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši spomenuti zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na više od 63 miliona KM na kraju 2021.godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima.

lako su svi relevantni nivoi vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Poreska uprava Federacije informirani o tom problemu, sa zakonskom pozicijom BHRT koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i s tim da svoja prava tražimo sudskim putem, račun BHRT je blokiran već treći put u posljednjih godinu dana – ističe se.

Kako kažu u saopćenju za javnost, obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se desiti da je ovo posljednja blokada, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti.

– Ukoliko se to zaista desi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT ne može preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis iako je to jedan od glavnih uvjeta na putu ka pridruživanja Evropskoj uniji.

Također, ne možemo preuzeti odgovornost za egzistenciju uposlenika BHRT koji zarađuju svoje nevelike plaće i obezbjeđuju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obaveze obaveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obaveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku.

Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavjeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT za obavljanje svojih redovnih poslova ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a – ističe u saopćenju za javnost Poslovodni odbor BHRT.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.