Petak, Juli 30

(FOTO) Pogledajte kako izgleda i šta pokazuje rezultat ELISA testa na prisustvo virusa Covid -19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Nova odluka Vlade Crne Gore o kriterijima koje građani pri ulasku u ovu zemlju moraju ispuniti i drugačija formulacija rezultata seroloških testova u toj odluci, unijela je zabunu među građane a i u medijima u Bosni i Hercegovini pojavila su se proizvoljna tumačenja rezultata ELISA testa.

Proizvoljno tumačenje rezultata testa

Naime, umjesto ranijeg uvjeta da je potreban „negativan PCR ili serološki test“, u novoj odluci je kriterij koji se odnosi na serološki test drugačije formuliran te se kaže da je potreban “pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom“.

S obzirom na to da građani serološke testove rade uglavnom ukoliko za to imaju prijeku potrebu, malo je poznato kako izgleda i šta pokazuje ELISA test.

U nastavku pogledajte šta sadrži ELISA test urađen u jednoj od privatnih zdravstvenih ustanova u Tuzli.

Pozitivan nalaz IgG antitijela govori da je pacijent bio u kontaktu s virusom, a pozitivan nalaz IgM antitijela govori o trenutnoj infekciji.

Ukoliko su i IgG i IgM negativni: Serološki nema dokaza aktivne ni pasivne COVID 19 virusne infekcije.

Pozitivna IgG a negativna IgM: Riječ je o pasivnoj virusnoj infekciji i preporučuje se PCR test.

Pozitivna IgM: Riječ je o aktivnoj virusnoj infekciji i preporučuje se PCR testiranje pacijenta.

Ukolko test pokaže granične vrijednosti antitijela, preporučuje se ponovno ELISA testiranje, odnosno, PCR test.

Prema zvaničnom tumačenju zagrebačke LABPLUS Poliklinike serološkim testovima utvrđuje se prisutnost/količina antitijela koja se razviju nakon kontakta s virusom. Testiranje se provodi iz krvi, a obrada uzorka traje najviše nekoliko sati.

Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu, pa mogu poslužiti i za utvrđivanje stvarnog broja osoba koji su se zarazile i oporavile bez simptoma ili s minimalnim simptomima.

Prisutnost antitijela na COVID-19 / SARS-CoV-2 u krvi pacijenta (simptomatskog ili asimptomatskog) govori o imunološkom odgovoru organizma na virus.

Zahvaljujući ovim metodama u vrlo kratkom vremenu određuje se prisustvo IgM i IgG antitijela što pomaže u otkrivanju bolesnih i izliječenih osoba, a poseban naglasak je na otkrivanju asimptomatskih slučajeva.

Testovi dokazuju prisutnost IgM ili IgG antitijela, ali IgM antitijela se ponekad uopće ne razviju tijekom infekcije, a za pojavu IgG antitijela treba pričekati da se bolest razvije i detektiraju se tek u kasnijoj fazi bolesti. Na taj način se serološkim testovima mogu propustiti oboljeli od COVID-19 infekcije.

Za konačnu dijagnozu, uz pozitivan nalaz IgM antitijela, potrebna je potvrda PCR dijagnostičkim testovima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.