Utorak, 23 Jula

Fiskalizacija kao Đekna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da bi sve bilo “taman” ili “po mjeri”, moraju se primijeniti samo dva načina. Prvi je moral, a drugi je kazna.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović  

Priča o fiskalizaciji u BiH liči na Đeknu. Rekli bi: “Još nije, a kada će ne znamo”. Za one koji nisu dovoljno podučeni o fiskalizaciji potreban je tečaj iz poreza. Pri tome mislimo i na doprinose i desetine parafiskaliteta koje sve skupa zovemo dažbine.

Da bi sve bilo “taman” ili “po mjeri”, moraju se primijeniti samo dva načina. Prvi je moral, a drugi je kazna.

NEDOSTAJE ORGANIZACIJA

Stoga vlast najavljuje “detektore laži”. Da bi utvrdila poreski moral mora se naći način sravnjavanja izdatog računa i evidencije u registru. To je slučaj kada se plaća na kasi sa gotovinom ili karticom. Radi se registraciji prometa.

Način je faktura ili račun koji ulazi u obračun PDV-a na principu neto novostvorene vrijednosti. To podrazumijeva naplatu poreza u roku sravnjavanja ulaznih i izlaznih fakura koji je kraći od roka naplate. Sve u svemu, vlast se zadeverala. U stvari izgubila se kao “Šaha u grahu”. Zato priču o fiskalizaciji plasira kao bajku. Rekli bi „moderno“ da se radi o tzv. političkom populizmu. Izlaz iz pat pozicije u kojoj se našla vlast može se lahko riješiti. To lahko što nedostaje je besplatni resurs i zove se organizacija. Što bi rekla “nesretna Šaha”: “Ni kud majci, niti u djevere”. Jednostavno rečeno, od fiskalizacije nema ništa; što bi legendarni general privatizacije rekao:”Ko je jamio, jamio je”.

Stoga se broj blokiranih računa penje na 110.000. Broj nenaplaćenih dažbina je prešao davno brojku od 10 milijardi KM. Dok je , penzioneri i zdravstveni radnici mogu sanjati dobre penzije i dobre zdravstvene usluge. Sve u svemu Đekna je živa. Fiskalizacija je kao i privatizacija. Dok ima, dotle i traje. Po pravilu uvijek ima.

PAMETNI „GLASAJU NOGAMA“

Vlast se mijenja od izbora do izbora. Vrijeme za promjene traje samo dva dana u četiri godine. Sve ostalo je bajka. Priča o moralu je davno izlapila kao i priča o patriotizmu. Formula da se patriotizam ogleda u plaćanju poreza u BiH je neprimjenjiva. Zato je državi i poslodavcima dobro, dok je radnicima, seljacima, penzionerima i poštenoj inteligenciji prilično loše ili neugodno. Oni pametni “glasaju nogama”. Takvih je u ovih 10 godina po statistici oko 800.000, sa tendencijom rasta. Ostali su na čekanju. Kao i Đekna.

Stavovi autora izneseni u tekstu isključivo su autorovi i ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.