Utorak, 21 Maja

FERK rek´o fajront

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Pokušava se “prodati” teza o ugroženosti enegetskog sistema od istih onih koji su ga ovih 15 godina totalno urušili“.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Regulatorna agencija za električnu energiju FBiH (FERK) je sasvim profesionalno obrazložila zašto nije prihvaćen tarifni sistem cijene struje prema modelu potrošnje. Jednostavno rečeno ono što se vidi “golim okom”, pokušalo se novo tarifno rješenje nametnuti kao pljačka potrošača.

„ISPRAVKA KAPITALA“

Osnovno elementarno znanje iz statistike bi pokazalo da formalna formula izračuna nema utemeljenje. Ono što je suština je izvan svake ekonomske logike. Pokušava se “prodati” teza o ugroženosti enegetskog sistema od istih onih koji su ga ovih 15 godina totalno urušili. Naime, svrha osnivanja koncerna i zavisnih društava počivala je na jednostavnoj logici koju bi mogli nazvati  “ispravka kapitala”. Ovo što sam tvrdio prije 15 godina, kao član Odbora za reviziju  EPBiH,  mogu i danas dokazati. Ovo ne mogu da shvate ekonomski analfabete koji su kao na “rudarskoj traci” prodefilovali kroz nadzorne odbore i uprave.

Sva ova jednostavna logika se može objasniti sa mjerenjem krvnog pritiska. Taj pokazatelj se izvodi iz dva osnovna izvještaja: bilansa stanja i bilansa uspjeha. To su: izvještaj o novčanim tokovima i izvještaj o promjenama na kapitalu. Onog trenutka kada se gornji i donji krvni pritisak približe ili izjednače onda je ljudski život potpuno ugrožen i prijeti smrt. Isto je i sa preduzećem kao poslovnim subjektom. Razlika između ljudskog života i života poslovnog subjekta je samo u jednoj jednostavnoj ali najbitnijoj činjenici. Naime, čovjek je na ovom svijetu privremeno. Kod preduzeća se utvrđuje “trajnost obavljanja djelatnosti”. Trajnost ili besmrtnost se održava na novčanom toku i kapitalu. Ako je to tako, a jeste, onda objektivno postoji opasnost smrti preduzeća ili tvrtke. Kod čovjeka je neizbježna i tumači se na razne načine. Kod preduzeća je sudbina “trajnosti” u rukama onih koji istim upravljaju. Ta struktura koja upravlja zove se menadžment. Zato je za ovo stanje u Koncernu EP BiH i Zavisnih društava rudnika uglja kriv njihov menadžment. Ono što je još pogubnije je da se nastavlja praksa da se na pozicije vlasti i menadžmenta postavljaju sve neodgovorniji i nesposobniji. Ovaj put priču o rekordnom gubitku i novom tarifnom sistemu je započela nova vlast i novi menadžment. I umjesto da priznaju grešku oni “ašćare” svoje nepostojanje kompetentnosti prikrivaju sječenjem rođendanske torte. 

Zato pohvale FERK-u koji je spriječio, ali nije uklonio pljačku građana. Stoga na kraju i jedna “bizarna” preporuka vlasti  i menadžmentu. Ona glasi jednostavno, a davno je istu izrekao veliki čovjek i privrednik rahmetli Džafer Hogić iz Srebrenika.  Ta preporuka, ili bolje rečeno mudrost legendarnog direktora u sistemu UPI -ja je glasila: “Pustite tu vodu da teče”.

Danas je ta izrečena mudrost još aktuelnija i istinitija. Ista bi glasila: “Pustite rudnike rudarima”. Umjesto lažne brige o rudarima i rudnicima “hvatajte”  tj. hapsite i oporezujte imovinu onima koji su pokrali građane. Prekinite praksu obračuna bruto plata bez plaćanja doprinosa. Taj čin je pljačka rudara, penzionera i svih građana. Pustite da “teku”  novi finansijski tokovi i zaštitite gubitak kapitala. Ako se to ne uradi, desiti će se uskoro stanje da visina amortizacije u bilansu stanja EPBiH  koja iznosi oko 12% ukupnog prihoda bude jednaka visini gubitka kapitala u obračunskoj godini.

NESPOSOBNOST MENADŽMENTA

Stoga je odgovornost na zakonodavnoj vlasti i izabranim predstavnicima građana u Parlamentu FBiH da traže vanrednu sjednicu. Ne radi se o ugroženim “nacionalnih interesima”. Ovdje se radi odgovornosti izvršne vlasti i menadžmenta koji je nekometentan, jer se postavlja na principu podobnosti a ne sposobnost. Za sada je FERK ispao fer. U protivnom prijeti nam “gašenje svjetla” ili fajront.

Stavovi autora izrečeni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.