Četvrtak, 13 Juna

Fenomen cijena: Građani „u makazama“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po definiciji cijene su ukupnost odnosa ponude i tražnje koji se dešavaju na tržištu. U cijeloj ovoj priči nedostaje nešto što se zove politika. Nedostaje nam politika cijena.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Cijene su uvijek bile u fokusu ekonomista. Napisane su brojne studije o toj temi. Razvile su se mnoge teorije. Ipak, pravi cjenovni fenomem je onaj koji se naziva “preklapanje”. Još popularniji je termin “ograničavanje”. Međutim, najduže se u praksi zadržao fenomen “makaza ili škara cijena”.

DOK IMA OVACA BIT ĆE I VUNE

Najnoviji primjeri ovog fenomena su cijene energenata. Promjene koje se dešavaju teško je pratiti. O cijenama nekretnina je suvišno govoriti. Nikada aktuelnije je pitanje cijene rada. Radi se o tržišnim kategorijama. Po definiciji cijene su ukupnost odnosa ponude i tražnje koji se dešavaju na tržištu. U cijeloj ovoj priči nedostaje nešto što se zove politika. Nedostaje nam politika cijena. Odgovori na sve pojavne oblike postoje. Oni se definišu kroz mjere. Očito da vlast u BiH nije našla odgovor na ova pitanja. Vlast se muči, ali valjanog odgovora nema. Najnovija dešavanja u vezi cijene plina to najbolje pokazuju. Energetičari se muče oko energetske tranzicije.

O platama, penzijama, zdravstvu i školstvu nema valjanog rješenja. Ono što se u cijeloj priči da primjetiti je nedostatak institucionalne izgrađenosti države. I sve dok je tako građani će se nalaziti između “dva kraka makaza ili škara”. Narodna poslovica kaže: “Dok ima ovaca biće i vune”.

Stavovi autora izneseni u tekstu ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.