Petak, 14 Juna

Federalna inspekcija: Više od pola kontroliranih počinilo prekršaje pri formiranju cijena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH”, ističu iz FUIP-a.

Autor: Mediha Tabaković

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) je od 28. februara 2022. naročito intenzivirala inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata.

SVI INSPEKTORI NA TERENU

Za naš magazin kažu da su od početka marta, svi federalni tržišno-ugostiteljski inspektori usmjereni na kontrolu benzinskih pumpi po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva, s obzirom da poskupljenje goriva uvjetuje sva dalja poskupljenja, a uz razmjeran broj kontrola po pitanju osnovnih životnih namirnica.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da su u periodu od 15. februara 2022. godine do 13. marta 2022. godine, utvrđene nepravilnosti u primjeni Odluke kod devetnaest (19) subjekata nadzora, za što su/ili će biti pokrenuti prekršajni postupci radi utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Nadzor nad radom distributera naftnih derivata vršen je na osnovu predstavki građana i izvještaja sa sistema IS NK PND Federalnog ministarstva trgovine te je utvrđeno 49 nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Kod nekih subjekata nadzora utvrđeno je više nepravilnosti shodno broju benzinskih stanica na području Federacije BiH.

„S obzirom na stalni angažman inspektora na terenu, o analizi strukture i efektata inspekcijskih nadzora još je rano govoriti, izuzev zbirne konstatacije Federalnog tržišnog inspektorata da je više od 50% subjekata nadzora zatečeno u prekršaju“, navode iz Federalne uprave.

Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a kazne su propisane članom 14. zakona u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 250 KM do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičko lice.

“Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH”, ističu iz Uprave.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.