Utorak, 27 Februara

Fajon: Moj cilj je aktivno promovirati i jačati ulogu žena u diplomaciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je kako je prevladala poteškoće rada kao žena u području kojim dominiraju muškarci te kako je naučila živjeti s nepristojnim, ponižavajućih čak i uvredljivih tonovima komunikacije punim mržnje.

Fajon, prva žena na poziciji ministra vanjskih poslova Slovenije i predsjednica Stranke socijaldemokrata (SD), govorila je za Anadolu s kakvim se poteškoćama suočavala u svojoj političkoj karijeri započetoj 2009. godine i kako se s njima borila.

“Radila sam kao novinarka više od 10 godina u Briselu i pratila sam politiku Europske unije (EU). U tom sam procesu savladala proceduru donošenja odluka u EU i teme o kojima se raspravlja u institucijama EU-a. Nisam planirala ulaziti u politiku, već je politika na neki način pronašla mene. Na izborima za EP 2009. pitali su me želim li se kandidirati s liste slovenskih socijalista i demokrata. Prihvatila sam i izabrana sam, ostalo je poznato. Nikada nisam požalila zbog ove odluke koju sam donijela”, kaže Fajon.

Nakon općih izbora održanih u Sloveniji prošle godine, Fajon je imenovana za ministricu vanjskih poslova i potpredsjednicom vlade u koalicijskoj vladi Roberta Goloba.

“Kao prva žena ministrica vanjskih poslova u historiji Slovenije, moj cilj je aktivno promovirati i jačati ulogu žena u diplomaciji na svim nivoima, uključujući i pozicije odlučivanja”, ističe Fajon.

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije (Foto: Federalna/AA)

Navodi kako su polja poput politike i diplomacije kroz povijest bila pod dominacijom muškaraca.

“Nažalost, vrlo je jasna činjenica da se žene koje ulaze u politiku moraju boriti i raditi više od muškaraca kako bi došle do najviših pozicija”, kaže Fajon.

Navodi kako su žene u diplomaciji često meta marginalizirajućih i omalovažavajućih izraza.

“Nažalost, političari i intelektualci nisu izuzeti od seksističke i šovinističke retorike. Žene ministrice vanjskih poslova koje su učestvovale na nedavnom Samitu NATO-a u Vilniusu i mene poznati slovenski ekonomist i političar (Joze Pavlic Damijan) na Twitteru nazvao je ‘kokošima’. To me i rastužilo i razljutilo, ali mi je također dalo poticaj da se pozabavim ženskim pitanjima, uključujući feminističku vanjsku politiku.”

Naglašavajući kako je iznimno važno da žene koje ulaze u politiku razviju načine borbe umjesto da odustaju pred uvredljivom retorikom, Fajon dodaje: “Tokom godina razvila sam strukturu koja se ne obazire na takve kritike. Želim se nositi s nepristojnim, ponižavajućim, čak i uvredljivim tonovima komunikacije punim mržnje. I naučila sam ih ignorirati.”

Dotiče se i pitanja mobinga kojem su izražene diplomatkinje.

“Nažalost, diplomacija nije izuzeta od seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, mobbinga i uznemiravanja. Podaci islandsko-slovenske zajedničke studije pod nazivom ‘Empowered Diplomacy’ iz 2020. godine pokazuju da je gotovo četvrtina ispitanih slovenskih diplomatkinja svjedočila ili doživjela seksualno uznemiravanje u razdoblju od 10 godina”, zaključuje ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

(Izvor: Federalna.ba/AA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.